Landelijke Bedrijvengids
Image default
Onderwijs

Tips voor het halen van je examens

De examens staan weer om de hoek. Dit betekent dat duizenden studenten de komende weken hard gaan leren om hun diploma te halen. Met de volgende tips ga je met zekerheid het examen in. De eerste regel is natuurlijk dat er nooit een tekort moet zijn aan pennen. Het kopen van genoeg waterman pennen geeft je minder stress. Het kan namelijk voorkomen dat één of zelfs twee pennen niet goed functioneren tijdens het examen. Om onnodige stress te voorkomen is het aan te raden om goed voorbereid te zijn qua spullen die je nodig hebt. Hierbij kun je denken aan pennen, potloden, gummen en een rekenmachine.

Oefenen en nog eens oefenen

Het beste advies dat gegeven kan worden omtrent het halen van je examens, is om te oefenen. Op het internet staan genoeg oude examens die perfect werken als oefenmateriaal. Bij de oude examens is het handig om belangrijke woorden te omcirkelen met een pen of marker. Voor een pen heb je dan wel een parker pen vulling nodig. Hierdoor kan je snel doorwerken zodat je de hele tijd van pen moet verwisselen. Vaak zijn de vragen van het eindexamen op dezelfde manier opgebouwd. Het is ook mogelijk om een examenbundel te kopen waar alle oude eindexamens in staan. Het oefenen kan tevens op verschillende manieren.

Leren met behulp van video’s

Vroeger was het logisch dat er met een boek werd geleerd voor de examens. Nu is het mogelijk om gebruik te maken van video’s waar de leerstof wordt uitgelegd. Veel leerlingen prefereren het leren met behulp van video’s. De video’s zijn te vinden voor bijna alle vakken. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de leerstof uit het boek. Leraren die de video plaatsen op het internet helpen studenten in heel Nederland om de leerstof beter te leren begrijpen. Verder is het gebleken dat studenten beter kunnen leren met beeld en geluid. De video’s blijven langer in je geheugen opgeslagen terwijl dit bij een stukje tekst vaak lastiger is.

Naar een examentraining gaan

Het volgen van examentrainingen is ook een aanrader wat betreft het oefenen voor de examens. De aanbieders van examentrainingen blijven elk jaar toenemen. De grote vraag van leerlingen zorgt ervoor dat examentrainingen steeds groter worden in Nederland. Op een examentraining wordt in een paar dagen tijd alle stof behandeld. Hierdoor ben je in een paar dagen tijd klaar met alle leerstof. Tijdens de examentraining kan je alle vragen stellen die je hebt. Het prijskaartje van een examentraining ligt vaak ook hoog maar dan heb je ook wat. Voor sommige leerlingen is het volgen van een examentraining genoeg qua voorbereiding voor het eindexamen.

 

Vroeg beginnen met leren

Als laatste tip wordt de meest voordehandliggende gegeven. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met leren voor het eindexamen. Deze tip klinkt misschien vanzelfsprekend maar veel studenten hebben last van uitstelgedrag. Door op tijd te plannen voorkom je jezelf een hoop[ stress. Het verspreiden van de leerstof over meerdere dagen of zelfs weken, helpt je om de leerstof beter te onthouden. Het vroeg beginnen met leren geeft je daarnaast de mogelijkheid om genoeg te oefenen. Na het leren kan je voor je examens nog een paar oude oefenexamens maken. Hierdoor ga je zelfverzekerd de examenzaal binnen.