Landelijke Bedrijvengids
Image default
Onderwijs

Theaterworkshops voor leerlingen van alle leeftijden

Theaterworkshops op school

Theaterworkshops op school hebben een magisch effect: leerlingen overwinnen hun podiumangst, ervaren hoe leuk het is om hun stem te laten horen, stappen uit hun comfortzone en durven te laten zien wie ze echt zijn. En dat is nog maar het begin! Want theateractiviteiten sterken ook de groepsdynamiek. De reden daarvoor is simpel: om theater te kunnen maken, moeten de leerlingen zich veilig voelen om te experimenteren, te falen én applaus te incasseren. En iedere leerling draagt een stukje van de verantwoordelijkheid voor het neerzetten van die setting waarin al hun klasgenoten in ieder geval kunnen groeien, maar veel liever nog: kunnen shinen!

Kies voor passende activiteiten

Natuurlijk werken niet alle theaterworkshops even goed voor alle leeftijden. Zo zijn onze workshops op de basisschool nooit hetzelfde als onze workshops op de middelbare school. Want juist met kunst is het ontzettend belangrijk om aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen. Op een podium stappen is al spannend genoeg: je wilt dan geen extra weerstand oproepen door leerlingen te proberen te betrekken bij activiteiten die niet goed bij hen passen.

Theaterworkshops op de basisschool

Speciaal voor de allerkleinsten kun je beginnen met theaterspelletjes waarin de kinderen spelenderwijs ontdekken hoe het is om iemand anders te spelen en om zelf een situatie te verzinnen en die uit te beelden. Je kunt dan denken aan spelletjes als ‘wie staat er bij de voordeur?’. Natuurlijk is het ook superleuk om kinderen uit te nodigen om hun fantasie los te laten op verschillende attributen: wat kun je allemaal met een hoed, een pollepel of een teddybeer? Met de iets oudere kinderen kun je vervolgens aan de slag met piratenstunts en het maken van een sprookjesfilm.

Theaterworkshops voor de middelbare school

Op de middelbare school hoef je natuurlijk niet meer aan te komen met sprookjesfilms en piratenstunts. Daar mag het best een beetje stoerder en dat is geen enkel probleem. Wat dacht je van een workshop theatersport? Maar ook een workshop soapacteren is een schot in de roos: wie speelt de spannendste cliffhanger?

https://www.grotebroer.nl