Landelijke Bedrijvengids
Image default
Onderwijs

Waarom Japans leren een prachtige uitdaging is

Japan is een land met prachtige moderne steden, een geweldig rijke cultuur en een bijzondere, heerlijke keuken. Alleen daarom zou het al interessant zijn om deze Oriëntaalse taal te leren. Maar, hiernaast zijn er nog een aantal uitstekende redenen om te beginnen met het avontuur dat Japans leren heet. We zetten deze op een rijtje. 

 

Het land 

Japan is een geweldig land waar enorm veel te zien is. Naast de schitterende natuur kijk je in de steden je ogen uit. Japanners lopen vaak voorop als het gaat om innovatie. Zo komen uitvindingen als de kogeltrein of de lopende banden met sushi rechtstreeks uit Japan. Maar ook op cultureel vlak is het land het bezoeken waard. De bevolking hecht veel waarde aan traditie. Oude gebruikelijke feesten, zoals het kersenbloesemfeest, worden tot op heden nog met volle teugen gevierd.  

 

Poëtisch 

Iets wat echt kenmerkend is voor de Japanse taal is de nuance en subtiliteit die in de taal verwerkt is. De manier hoe mensen zich uitdrukken in deze taal, leunt tegen het poëtische aan. Zonder heel veel woorden vuil te maken kunnen Japanners zich uitstekend én genuanceerd uitdrukken. Dat komt mede door het relatief grote aantal woorden die zich moeilijk laten vertalen en dus echt Japans-eigen zijn. 

 

Logica 

Om vloeiend Japans te kunnen leren en de taal foutloos te kunnen schrijven, moet je heel wat vlieguren maken. Toch heb je al relatief snel een basis te pakken waar je ook echt wat mee kan. Vanuit daar is het ook makkelijker om verder te leren. De taal en het land zitten namelijk vol met logica. Als je al een beetje kan tellen, zal je herkennen dat de straten in de stad geen namen maar nummers hebben én je kan al vrij snel wat tekens lezen die bruikbaar zijn voor het reizen of bijvoorbeeld in een restaurant. Ook zit de basisgrammatica van het Japans simpel en logisch in elkaar. Al met al werkt het erg motiverend als je start met Japans, omdat je al snel merkbare stappen maakt.  

  

Engels 

Als je van plan bent om te reizen door Japan en er ook wat langer te blijven, dan is het zeker aan te raden om Japans te leren. Tenzij je jezelf in de stedelijke gebieden of de zakenwereld begeeft, zal je namelijk veel Japanners tegenkomen die weinig tot geen Engels beheersen. Dat maakt het reizen toch écht iets moeilijker. Er zijn dus genoeg redenen om te beginnen met een cursus Japans 

 

Wil je je naast het Japans ook verdiepen in andere talen binnen de Oriëntalistiek? Probeer dan bijvoorbeeld eens een cursus Arabisch.