Landelijke Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Diabetes testen met een zelftest

Als je denkt dat je mogelijk te maken hebt met diabetes type 2 kun je hiervoor naar de huisarts maar tegenwoordig is het ook mogelijk om dit te testen met een zelftest. Zo weet je meteen of je mogelijk suikerziekte hebt. Het kan met behulp van een bloed- maar ook urine test. Beide manieren zijn betrouwbaar en het maakt niet uit welke je gebruikt. Voor een daadwerkelijke diagnose zul je altijd naar een huisarts moeten.

Hoe werkt de diabetes zelftest?

Als je de suikerziekte zelftest wilt uitvoeren kun je dit doen met behulp van twee verschillende testen. Het kan door middel van het meten van je bloed maar ook een urinetest is mogelijk. Beide manieren zijn betrouwbaar waardoor het niet uitmaakt welke test je gebruikt.

Diabetes bloedtest

Kies je voor de bloedtest is het belangrijk dat je nuchter bent. Acht uur voor het uitvoeren van de test mag je niets gegeten hebben en ook niets gedronken. Water mag natuurlijk wel. Het is daarom aan te raden om de test uitvoeren in de ochtend als je wakker wordt. Belangrijk is om als eerst de vinger goed te ontsmetten met een alcoholdoek. Vervolgens kun je een gaatje in de vingertop prikken met behulp van de prikpen die meegeleverd worden bij aankoop van de test. Zorg ervoor dat er een druppeltje bloed wordt aangebracht in het test vlak. Na +- 30 seconden moet het bloed worden verwijderd. Wacht vervolgens nog eens +- 30 seconden. Het resultaat zal hierna direct zichtbaar worden.

Diabetes urinetest

Als je de zojuist besproken stappen te lastig vindt kun je ook kiezen voor een urinetest. Het voordeel hiervan is dat je er ook nog eens niets van voelt. Er zitten twee strips in de verpakking die beide gebruikt moeten worden. De één toont aan of er ketonen aanwezig zijn en de ander glucose. Zorg ervoor dat je urine opvangt in bijvoorbeeld een beker. Deze zijn in veel gevallen verkrijgbaar bij de huisarts of je apotheek. Plaats de teststrip in de urine en vervolgens kan je met behulp van de kleuren aflezen wat het resultaat is.