Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Rijbewijs verlengen na de 75e verjaardag

Als je rijbewijs verloopt na je 75e verjaardag moet je deze verlengen. Voordat dit mogelijk is zal het CBR eerst kijken of je nog steeds rijgeschikt bent. Dit doen ze door je gezondheid te laten controleren bij een keuringsarts. Ze kunnen eisen dat je een rijtest aflegt bijvoorbeeld wanneer ze nog twijfelen. Met het onderstaande stappenplan vertellen we je hoe je je rijbewijs kunt verlengen wanneer je 75 of ouder bent. Hou er rekening mee dat het rijbewijs mogelijk langer geldig is in verband met de coronavirus.

Stappenplan rijbewijs verlengen na 75e verjaardag

Stap 1. Gezondheidsverklaring invullen

De eerste stap is het invullen van een gezondheidsverklaring. Er zullen een aantal vragen worden gesteld met betrekking tot je gezondheid waar je antwoord op moet geven. Vul deze altijd zo eerlijk mogelijk in. De gezondheidsverklaring kun je digitaal invullen of je kunt het formulier uitprinten en opsturen.

Stap 2. Afspraak maken met de keuringsarts

Als de gezondheidsverklaring is verwerkt zal het CBR een afspraak voor je maken bij de keuringsarts. Wanneer je ook een medische aandoening hebt, bijvoorbeeld diabetes of epilepsie dan zul je ook een afspraak ontvangen met een medisch specialist. Zorg ervoor dat je alle benodigde formulieren meeneemt. CBR keuring oogarts vinden? Informeer bij Floaterlaser.com.

Stap 3. Onderzoek van je gezondheid

De arts zal je gezondheid uitgebreide gaan onderzoeken en de nodige formulieren voor het CBR invullen. Dit wordt in de meeste gevallen digitaal gedaan. Als je liever een papieren versie hebt kan dit ook maar dan moet je de formulieren zelf naar het CBR toesturen.

Stap 4. Beoordeling van je aanvraag

Als alle documenten ontvangen zijn door het CBR zal er een besluit worden gemaakt of het voor jou nog steeds verantwoord is om te mogen autorijden. Als er wordt getwijfeld kan het zijn dat je een rijtest moet afleggen of een extra beoordeling bij de arts.

Stap 5. Verlengen van het rijbewijs

Gefeliciteerd! Het CBR heeft verklaard dat je nog steeds rijgeschikt bent. Je mag je rijbewijs verlengen om zo vervolgens weer wat jaren veilige kilometers af te leggen. Het verlengen van je rijbewijs kun je doen bij je eigen gemeente.