Landelijke Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Dit moet je weten over propolis

Propolis is een kleverige boomhars die de bijen gebruiken om hun netelroos te versterken. Bijen verzamelen de hars van bomen en mengen het vervolgens met enzymen en was afscheidingen om de binnenmuren en vloeren van hun bijenkorf te creëren. Propolis wordt al eeuwenlang in de volksgeneeskunde gebruikt, maar wetenschappers onderzoeken nog steeds de mogelijke gezondheidsvoordelen.

Wat is Propolis?

Propolis is niet eetbaar en mag niet door mensen worden geconsumeerd. Het kan echter veilig worden ingenomen in lage doses (1-2 gram) per dag om het immuunsysteem en andere functies van het lichaam te ondersteunen. Bijen maken propolis van boomknoppen en planten in hun omgeving. Ze gebruiken het als kleefmiddel om hun nesten te beschermen tegen roofdieren of parasieten, maar ook vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Dit is al duizenden jaren vastgesteld door culturen over de hele wereld, waaronder China, Japan en Afrika.

Het is veilig om propolis in lage doses in te nemen

Propolis is niet volledig eetbaar. In kleine doses is het echter veilig om in te nemen. De hoeveelheid propolis die je veilig op één dag kunt eten, hangt af van je leeftijd, gewicht en andere factoren. Je kunt dus het beste binnen het aanbevolen doseringsbereik blijven. Propolis wordt ook als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven om plaatselijk te gebruiken, zolang ze geen allergieën of gevoeligheden hebben.

Propolis heeft medicinale toepassingen

Propolis heeft medicinale toepassingen. Het kan ontstekingsremmende, antimicrobiële, antioxiderende en antivirale effecten hebben. Propolis wordt gebruikt als een antimicrobieel middel tegen orale micro-organismen. Een onderzoek uit 2001 wees uit dat propolis antibacteriële eigenschappen heeft tegen Streptococcus mutans. Van propolis is ook aangetoond dat het hout beschermt tegen rotten door de groei van schimmels te remmen.

Propolis kan antibacteriële eigenschappen hebben

Propolis kan antibacteriële eigenschappen hebben. Propolis is een harsachtig materiaal dat door honingbijen wordt verzameld uit boomknoppen en plantensap en wordt gebruikt om de bijenkorf te beschermen tegen microbiële ziekteverwekkers. Propolis kan antivirale eigenschappen hebben. Van propolis is aangetoond dat het antivirale activiteit bezit tegen herpes simplex-virus type 1 (HSV-1), varicella zoster-virus (VZV), Epstein-Barr-virus (EBV), humaan cytomegalovirus (HCMV) en humaan immunodeficiëntievirus type 1 ( hiv-1). Het remt ook de replicatie van het influenza A-virus in vitro. Er zijn verschillende mechanismen waardoor propolis effectief kan zijn tegen virussen. Het bevat flavonoïden die antivirale activiteit vertonen. Het vermindert de expressie van virale oncolytische genen en onderdrukt ontstekingen veroorzaakt door virussen terwijl het de immuunrespons activeert.

Propolis kan worden gebruikt als een actuele zalf

Propolis, met zijn hoge gehalte aan antioxidanten, kan als actuele zalf worden gebruikt. Propolis wordt gebruikt om huidinfecties en wonden te behandelen. Het wordt ook gebruikt om acne en psoriasis te behandelen. In sommige gevallen kan propolis zelfs worden gebruikt om brandwonden en wonden op het huidoppervlak te behandelen.