Landelijke Bedrijvengids
Image default
Internet

Wat zijn embedded systemen waar worden deze voor gebruikt?

Een embedded systeem is een samengesteld systeem voor computers. Het omvat vaak een computergeheugen, een processor van een computer, en verschillende randapparatuur. Het systeem heeft een toegewijde unieke functie binnen een groter elektrisch of mechanisch systeem. Het bestaat uit een stukje geprogrammeerde software dat binnenin de hardware zit, een oog of sensor, en een mechanisch onderdeel. Deze samenstelling leent zich voor de meest uiteenlopende toepassingen, zoals in de installatietechniek maar ook je smart TV. Embedded betekent overigens ingesloten of geïntegreerd.

Productie

Dit soort systemen maken vaak onderdeel uit van elektronische hardware maar ook van mechanische onderdelen. Ze hebben specifieke, uniek toegewezen taken en worden als zodanig vaak geprogrammeerd. Om betrouwbaarheid van de functie en de prestaties te optimaliseren worden ze geprogrammeerd door design engineers. Vaak moeten ze zo klein mogelijk worden gemaakt om aan de eisen voor fysieke toepassingen te kunnen voldoen. Zodra het ontwerp af is worden ze na grondig testen vaak massaal geproduceerd. Zodoende worden de kosten lager door de grote aantallen productie.

Bijna alle microprocessors die worden geproduceerd worden gebruikt in gesloten systemen. De meeste mensen zijn zich niet eens bewust van de elektronica die zich bevindt in hun spullen. Uiteraard kan de industrie ook niet zonder embedded systemen. Grootschalige productie machines en apparatuur in de installatietechniek worden ook op deze manier aangestuurd en gemonitord.

Toepassing in het verkeer

Embedded systemen verschillen enorm van elkaar, afhankelijk van hun toegewezen functie. In het groot kun je denken aan een systeem dat verkeerslichten bedient via een systeem van sensoren in de weg die signaleren of er verkeer is, van welke kant dat verkeer komt en wat de hoeveelheid verkeer is. In de auto’s die voor het stoplicht staan te wachten, zitten nu vaak elektrische motoren. Ook daarin tref je unieke, complexe besloten systemen aan voor de toepassing in elektrische auto’s.

Medische industrie

In ziekenhuizen worden veel machines voor scannen gebruikt met embedded systemen en ingebouwde computers. Denk bijvoorbeeld aan medische machines voor onderzoeken die problemen in beeld moeten brengen voor artsen. Deze machines bestaan uit sensoren die de omgeving moeten vastleggen. Die sensoren zitten gekoppeld aan een communicatie deeltje dat de informatie doorgeeft aan de processor of software. Afhankelijk van de informatie die binnenkomt, wordt de machine opnieuw aangestuurd om bijvoorbeeld een extra scan te maken. Vervolgens kan de arts de informatie beoordelen.