Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Een heftruck cursus & een hoogwerker opleiding volgen: belang & tips

Het zelf of jouw personeel laten volgen van een heftruck cursus in combinatie met een hoogwerker opleiding heeft diverse voordelen te bieden. Het is dan ook aan te raden om voor zowel het gebruik van een heftruck als voor hoogwerker gebruik een certificering te behalen. Maar waarom is dat zo belangrijk? Welke voordelen hebben heftruck cursus en hoogwerk diploma’s te bieden?

Veiligheid op nummer één bij een heftruck cursus

Heb je mensen in dienst die regelmatig op de heftruck rijden, dan is het voor iedereen belangrijk dat de heftrucks veilig gebruikt worden. Hoewel een heftruck certificaat in bedrijven niet verplicht is volgens de Arbowet, is een heftruck cursus aan je personeel aanbieden wel verstandig. Onvoldoende geschoolde heftruckchauffeurs kunnen namelijk een gevaar zijn op de werkvloer, voor zichzelf en voor anderen. Mocht een van je personeelsleden schade rijden met een heftruck of lichamelijk letsel oplopen, dan kunnen er ook problemen ontstaan met de verzekeraar. Er zijn verzekeringsbedrijven die een opleiding tot heftruckchauffeur opnemen in hun eisen en voorwaarden. Verder laat je met het aanbieden van heftruck cursussen aan je personeel zien dat je hun veiligheid en gezondheid serieus neemt. En, ook niet onbelangrijk: personeel dat veiliger werkt krijgt minder ongelukken en valt dus minder uit. En dat is natuurlijk weer gunstig voor jezelf als werkgever.

Het belang van een hoogwerker opleiding

Net als een heftruck certificaat is voor bepaalde beroepsgroepen ook een hoogwerker opleiding onmisbaar in bijvoorbeeld economische sectoren als de petrochemie, industrie en bouw. Er zijn tegenwoordig veel opdrachtgevers die een hoogwerkercertificaat verplicht stellen voor hun klanten. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat jouw personeel dat met een hoogwerker werkt, in het bezit is van een VCA SOG certificaat voor Veilig werken met een hoogwerker. In dit soort cursussen, die doorgaans twee dagen duren, leren de deelnemers onder meer hoe ze de aanvang inspectie van een hoogwerker moeten doen, hoe ze veilig kunnen rijden, hoe de hoogwerker bediend moet worden en hoe ze moeten omgaan met valbeveiligingsmiddelen.

Schade voorkomen voor je bedrijf

Bedrijven die hun werknemers goed opleiden op het gebied van veilig omgaan met heftrucks en hoogwerkers, kunnen hiermee een hoop onnodige schade voorkomen. Reken maar uit: als je bijvoorbeeld tien ongeschoolde heftruckchauffeurs in dienst hebt van wie er elk jaar vijf schade rijden, dan gaat dat flink in de papieren lopen. Door alle personen die op een heftruck rijden ene cursus te laten doen (en die periodiek te herhalen), kun je de schadegevallen flink reduceren en bespaar je als bedrijf een hoop geld en onkosten.

Kies voor een erkende opleider

Ten slotte nog deze tip: mocht je je personeel of jezelf willen aanmelden voor een cursus heftruck rijden of een cursus hoogwerker gebruik, kies als werkgever of als werknemer dan altijd voor een erkende en dus betrouwbare opleider. Je hebt dan de garantie op echte kwaliteitscursussen en op certificaten die VCA erkend zijn en geregistreerd worden. Verder kun je bij goede opleiders rekenen op scherpe, marktconforme cursusprijzen. Bekijk nu de mogelijkheden van een ervaren en erkende opleider via onze website!