Landelijke Bedrijvengids
Image default
Energie

Een tekort aan praktijkervaring

Het is steeds vaker in het nieuws, er zijn minder leerlingen op het mbo die zich richten op praktijkgerichte vakgebieden. Zo hebben we op veel plekken een personeelstekort. Een van de voorbeelden van zo’n praktijkgericht vak is: elektricien. Een elektricien houdt zich bezig met alle elektra in huis. Wanneer er iets misgaat of er iets aangelegd moet worden is het mogelijk om bijvoorbeeld een elektricien in Amsterdam te bellen. Deze persoon komt dan aan huis en lost het probleem met de elektra op of legt bijvoorbeeld een nieuwe verbinding aan. 

Hoe leert een elektricien zijn vak?

Om een elektricien te worden volgt iemand een mbo opleiding in dit vakgebied. Op deze opleiding wordt er veel geoefend in de praktijk. Vervolgens zal een leerling mee gaan lopen met iemand die dit vak al langer uitvoert. Zo is het mogelijk om veel uren te maken om beter te worden in het vakgebied. Het is belangrijk om veel verschillende vormen van elektra te hebben gezien en overal wat vanaf te weten, aangezien huizen kunnen verschillen en er tegenwoordig andere manieren worden gebruikt dan vroeger. Hoe meer ervaring iemand opdoet, hoe groter ook de kans is dat deze persoon een goede baan aangeboden krijgt.

Waarom een tekort op het mbo?

Tegenwoordig is er steeds vaker een tekort aan mbo-leerlingen, terwijl deze leerlingen meestal juist werkzaam worden in praktijkgerichte vakgebieden die wij nodig hebben als samenleving om te kunnen functioneren. De prikkel vanuit de maatschappij om hoger opgeleid te zijn wordt steeds groter. Uit leerlingen wordt alles gehaald en de druk vanuit ouders op kinderen kan ook hoog oplopen. Het gebeurt vaker dat kinderen met heel veel moeite een hoger niveau doen. Dit levert uiteindelijk ook minder belangstelling voor de praktijkgerichte vakgebieden. De politiek bekijkt hoe de opleiding tot deze vakgebieden weer gestimuleerd kan worden.