Landelijke Bedrijvengids
Image default
Energie

Hoe zonnepanelen jouw kosten aanzienlijk verlagen

Zonnepanelen genereren elektriciteit uit zonlicht. Dit betekent dat je je eigen elektriciteit kunt produceren en minder afhankelijk bent van energie die je moet kopen van het elektriciteitsnet. Hierdoor hoef je minder elektriciteit van je energieleverancier te betrekken, wat je energierekening verlaagt.
Natuurlijk moet je eerst investeren, voordat je van dit voordeel kan genieten. Gelukkig is deze investering snel terugverdient door de maandelijkse besparing op je energiekosten.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is de periode die nodig is om de initiële investering voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug te verdienen, via de besparingen op je energierekening. Je kunt de terugverdientijd berekenen met de volgende stappen:

Stap 1: Bepaal de totale kosten van de zonnepaneleninstallatie
Een gemiddelde gezinswoning heeft 12 zonnepanelen nodig om volledig te voorzien in het eigen elektriciteitsverbruik. De investering voor deze installatie bedraagt €5.300. Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief 0%, waardoor de btw-teruggave niet meer van toepassing is en de bruto- en netto-investering voortaan gelijk zijn.

Stap 2: Bepaal de gemiddelde jaarlijkse besparingen op je energierekening
De zonnepanelen hebben een vermogen van 370Wp per paneel en leveren jaarlijks ongeveer 4.000 kWh aan elektriciteit op. Met een gemiddelde elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh, levert dit een jaarlijkse besparing van:

Jaarlijkse besparing = Jaarlijkse opbrengst (kWh) x Elektriciteitsprijs (€/kWh)
Jaarlijkse besparing = 4.000 kWh x €0,23/kWh = €920

Dit betekent dat je jaarlijks €920 bespaart op je energierekening.

Stap 3: Bereken de terugverdientijd
De terugverdientijd wordt berekend door de totale kosten te delen door de gemiddelde jaarlijkse besparingen:

Terugverdientijd = Totale kosten / Gemiddelde jaarlijkse besparingen
Terugverdientijd = €5.300 / €920 = 5,76 jaar

Met deze gegevens zou het ongeveer 6 jaar duren om de initiële investering van €5.300 terug te verdienen door de besparingen op je energierekening. Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van 25 jaar en vereisen minimaal onderhoud. Dit betekent dat je na 6 jaar nog 19 jaar kunt profiteren van lage energiekosten zonder aanzienlijke extra uitgaven voor reparaties of vervanging.

Het is belangrijk op te merken dat de mate waarin zonnepanelen je kosten verlagen, afhangt van verschillende factoren, waaronder de locatie van je huis, de efficiëntie van de zonnepanelen, de lokale energieprijzen en eventuele financiële regelingen. Voordat je besluit om zonnepanelen te installeren, is het verstandig om een evaluatie uit te laten voeren door BINK, de zonnepanelen specialist van Zuid-Nederland. Zij kunnen je adviseren over hoeveel je kunt besparen en welke zonnepanelen installatie het best past bij jouw situatie. Lees hier meer over hun zonnepalen in Rucphen en zonnepanelen in Etten-Leur.

https://www.landelijkbedrijvengids.nl/Hoe-zonnepanelen-jouw-kosten-aanzienlijk-verlagen/