Landelijke Bedrijvengids
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een Bedrijfsmakelaar inhuren of niet?

Een bedrijfsmakelaar is niet een gewone makelaar die deze werkzaamheden uitvoert voor een bedrijfspand, maar veel meer dan dat. Een bedrijfsmakelaar is gespecialiseerd in alles wat er bij het kopen of verkopen van een bedrijfspand komt kijken. Een bedrijfsmakelaar heeft minder ervaring in het zakendoen met particulieren, maar veel ervaring in het communiceren met ondernemers en beleggers.

 

Wat doet een bedrijfsmakelaar?

De werkzaamheden van een bedrijfsmakelaar betreft het volgende:

 

  • Begeleiden bij aankoop van onroerend goed

  • Begeleiden bij verkoop van onroerend goed

  • Verhuren van bedrijfsmatig onroerend goed

 

Met al deze werkzaamheden is het belangrijk voor een bedrijfsmakelaar om de bemiddelaar te zijn tussen de aankopende en verkopende partij, en beide partijen tevreden te stellen. Waar een bedrijfsmakelaar zich onderscheidt van de gewone makelaar, is dat een bedrijfsmakelaar zich wel raad weet met ingewikkelde aankoop en verhuurtransacties. Dit omdat er bij bedrijfsmatig onroerend goed een stuk meer kapitaal op het spel staat. 

Een bedrijfsmakelaar is vaak veel beter op de hoogte van juridische zaken, omdat hier simpelweg veel meer van voorkomen bij een zakelijk pand vergeleken met een particuliere woning. Hij weet wat er wel en niet mag, en wanneer zijn klant wel een niet een sterke onderhandelingspositie heeft. 

Taxatie van een bedrijfspand

Bij de taxatie van een bedrijfspand komen ander zaken kijken dan bij een particuliere woning. Zo wordt er niet gekeken naar hoe dichtbij het zwembad en de bioscoop is, maar wordt commercieel gekeken naar de locatie van het pand. Er wordt gekeken naar of de locatie problemen kan opleveren voor bedrijfsvoering, en bijvoorbeeld de locatie voor leveranciers en klanten.