Landelijke Bedrijvengids
Image default
Industrie

Onderhoud van machines op de boerderij

Een mister agri trekker stoel komt mooi van pas als je het zitgedeelte van je trekker moet vervangen. Dat specifieke gedeelte van de trekker kan namelijk nog wel eens kapot gaan, zoals meerdere onderdelen van de machines die je gebruikt op de boerderij door intensief gebruik kapot kunnen gaan. Een aanhangwagenkoppeling tractor is een ander voorbeeld van iets dat om de zoveel tijd aan vervanging toe is. Daarom is het zaak om goed op te letten, als machines intensief gebruikt worden, dat je regelmatig belangrijke onderdelen vervangt als dat nodig is.

Verschillende soorten boerderijen, verschillende soorten machines

Om een goed beeld te krijgen van wat voor onderdelen van machines wellicht soms aan vervanging toe zijn, moet je eerst weten wat voor machines er op de boerderij überhaupt zijn. Dat is natuurlijk weer afhankelijk van wat voor soort bedrijvigheid zich er op de boerderij afspeelt. Het maakt namelijk nogal wat uit of een boer zich bezighoudt met het houden van dieren: zoals varkens, koeien en kippen. Of dat een boer zich bezighoudt met het verbouwen van gewassen. Dat type bedrijvigheid bepaalt namelijk wat voor soort machines, werktuigen en materialen er nodig zijn.

Materiaal bij een veehouderij

Op het moment dat een boer zich grotendeels met het houden van vee bezighoudt, zoals koeien, dan vraagt dat om materieel dat goed bij die activiteiten past. Bij het melken van koeien kun je bijvoorbeeld denken aan automatische melkmachines, want koeien melken, dat gebeurt al heel erg lang niet meer met de hand. Verder kun je ook denken aan automatische voerbakken, net die niet zoals de watertoevoer meestal, geen menselijk handelen meer vereisen anders dan het instellen van de apparatuur. Bij een veehouderij is er meestal ook sprake van een buitenplaats, die door middel van tractoren onderhouden moet worden.

Materieel bij het verbouwen van gewassen op een akker

Op het moment dat een boer voornamelijk bezig is met het verbouwen van gewassen op een akker, in de buitenlucht dus, heeft hij uiteraard materieel nodig dat past bij die specifieke soort activiteit. Neem het zaaien. De boer zal ten eerste een soort trekker of tractor nodig hebben die koeienmest kan uitspreiden om de grond vruchtbaar te maken. Vervolgens moet er gezaaid worden, waar weer andere machines of voertuigen voor nodig zijn. Als de planten eenmaal uitgegroeid zijn en klaar zijn om geoogst te worden, zal er weer een ander voertuig gebruikt worden om de beplantingen te oogsten, sorteren en waar nodig al schoon te maken.

Materieel is belangrijk!

Zoals je ziet zijn er voor allerlei verschillende functies en bedrijvigheden die komen kijken bij het runnen van een boerderij, ook allerlei verschillende hulpmiddelen, machines, materieel en technische handigheden. Dit helpt de boeren om op een top niveau te kunnen presteren. Want Nederlandse boeren, of het nou veehouders zijn of telers van gewassen, behoren tot de top van de wereld. En dat komt onder andere door de handige technische

verworvenheden waar die Nederlandse boeren toegang tot hebben. En daar mogen we heel blij mee zijn.