Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Duurzamer werken als bedrijf

Duurzamer werken als bedrijf

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor mensen. Ze beginnen de essentie van een gezond milieu in te zien. Daarom is het goed om als bedrijf hierin mee te gaan. Milieubewuster te werk gaan is immers goed voor het klimaat, maar ook de portemonnee. Hier worden verschillende tips uitgelicht over duurzaam werken. Zo is ook jouw bedrijf klaar voor de toekomst.

 

Waarom een duurzame werkplek?

Vele bedrijven vinden het een grote stap naar een groene werkplek. Echter is duurzaam ondernemen een belangrijk aspect binnen de zakelijke wereld. Dit betekent namelijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor de acties die impact hebben op de wereld om je heen. Het laat klanten en stakeholders zien dat je erom geeft. Je communiceert ook dat je het beste wilt voor mens en milieu. Hierbij denken vele bedrijven aan het aanpassen van volledige bedrijfsprocessen. Voorbeelden zijn inkoop, productie, logistiek en onderhoud. Je kunt echter ook klein beginnen.

 

Energieverbruik op kantoor

Nu vele mensen weer op kantoor beginnen te werken, wordt energie verbruikt. Denk niet alleen aan verlichting, maar ook aan verwarming, water en elektriciteit. Dit energieverbruik is verre van CO2-neutraal. Zijn er milieuvriendelijke oplossingen? Laat je HRM team eens kijken naar subsidies voor duurzame energie. De juiste investering zorgt voor rendement. Echter zijn er ook kleine acties om te ondernemen. Kies bijvoorbeeld voor een timer-stopcontact. Een andere optie is het gebruik van ledverlichting in het gebouw

 

Minder afval en middelen

Less is more. Dat is het motto voor duurzaamheid. Zorg voor kwaliteitsproducten op de werkvloer, niet kwantiteit. Een lange levensduur met garantie is goed voor het milieu en de portemonnee. Daarnaast kan je ervoor kiezen om biologische producten te gebruiken. Dit voorkomt chemisch afval. Afval is tevens te verminderen door digitalisatie. Door minder te printen en efficiënte werkwijze verminder je afval en middelen.

 

Fit naar het werk

Duurzame mobiliteit ligt in de handen van de werknemers. Als werkgever kan je voor een groenere werkplek kiezen, maar werknemers dienen hierin mee te gaan. Anders zal het concept nooit effectief zijn. Als werkgever kan je duurzame mobiliteit aansporen. Stel bijvoorbeeld bedrijfswagens ter beschikking zodat collega’s kunnen carpoolen. Een goede fietsenstalling en stopcontacten voor e-bikes geeft ook het juiste centraal. Als bedrijf kan je zelfs nadenken over een leasefiets. Ten slotte kan je zorgen voor een OV-pas zodat de bus of trein nemen aantrekkelijker wordt.