Landelijke Bedrijvengids
Image default
Auto's en Motoren

Auto overzetten van zaak naar prive: kan dat?

Veel ondernemers hebben een auto op naam van de zaak staan. Als je de auto meer dan 90% zakelijk gebruikt, dan ben je verplicht om de auto op naam van de zaak te zetten. Toch vragen veel ondernemers zich na verloop van tijd af: kan ik de auto overzetten van de zaak naar prive?

 

Waarom auto overzetten van zaak naar prive?

Een auto op naam van de zaak zetten lijkt vaak voordeliger, omdat je alle autokosten zakelijk kunt boeken. Denk hierbij aan brandstof en onderhoud. Zo betaal je uiteindelijk minder inkomensbelasting. Ook de btw over de aanschaf van de auto mag je terugvragen bij de Belastingdienst. Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan moet je bijtelling betalen. Hoeveel bijtelling je moet betalen, is afhankelijk van de catalogusprijs in het jaar dat je de auto hebt gekocht. Als de auto ouder wordt, dan wordt de bijtelling misschien te duur ten opzichte van de waarde van de auto. Het is dan interessanter om de auto over te zetten naar privévermogen.

 

Je kunt niet zomaar wisselen

Helaas kun je niet zomaar de auto overzetten van de zaak naar prive. Of dit wel of niet kan, is afhankelijk van je situatie. Namelijk: wat is de rechtsvorm van je onderneming?

 

Auto staat op naam van BV

Als Directeur-grootaandeelhouder (DGA) kun je de auto overnemen van het bedrijf. Fiscaal gezien wordt je namelijk als werknemer gezien. Daarom mag je de auto voor een reële prijs van de zaak overnemen.

 

Auto staat op naam van eenmanszaak of VOF

Staat de auto op naam van een eenmanszaak of VOF? Dan mag je de auto alleen naar privé overbrengen als de auto minder dan 10% zakelijk gebruikt wordt. Of als je te maken hebt met een bijzondere omstandigheid. Bijvoorbeeld omdat de wet in de loop der jaren zo is verandert dat je de auto nu nooit meer op naam van jouw bedrijf had gezet. Dit moet je wel kunnen aantonen. Als dat geen oplossing biedt, dan is het verstandig om een andere auto te kopen.

 

Auto zakelijk of privé kopen?

Het is verstandig om goed na te denken voordat je beslist om een auto zakelijk of privé te kopen. Zoals je kunt lezen, is het niet zomaar mogelijk om weer te wisselen. Meestal zit je aan de keuze vast zolang je de auto hebt. Daarom is het verstandig om alvast na te denken over de komende jaren. Het is ook mogelijk om de auto niet op de zaak te zetten voor de inkomstenbelasting, maar wek voor de btw. In de meeste gevallen is dit het gunstigst.