Landelijke Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Hoe je zelf de perfecte compost voor je tuin maakt

Hoe je zelf de perfecte compost voor je tuin maakt

Met het voorjaar voor de deur wordt het tijd om de handjes uit de mouwen te steken en onze groene vingers tevoorschijn te halen. Het is de mooiste tijd van het jaar en we kunnen eindelijk weer lekker in de tuin bezig. De planten en bloemen in jouw tuin hebben goed onderhoud nodig en natuurlijk de juiste voedingstoffen. Hoe je gemakkelijk zelf voor deze voedingsstoffen kan zorgen? Lees het in dit blog! 

 

Groente-, fruit- en tuinafval 

Je kan jouw groente-, fruit-, en tuinafval in de groene bak deponeren en er niet meer naar omkijken, of je kunt het composteren en er je eigen milieuvriendelijke compost van maken. Compost is de ideale bodemverbeteraar en zorgt ervoor dat jouw planten en bloemen alle voedingsstoffen kunnen opnemen die ze nodig hebben. Als je zelf een tuin hebt kun je een composthoop bouwen en zelf de voordelen plukken van jouw eigen afval. 

 

Hoe bouw je een goede composthoop?

Het bouwen van je eigen composthoop is niet heel moeilijk maar moet wel op de juiste manier gebeuren. Wanneer je het niet goed aanpakt kunnen er schadelijke broeikasgassen zoals methaan en lachgas ontstaan. Voor een vrije composthoop heb je redelijk wat ruimte nodig, hou hierbij rekening met ongeveer 1,5 meter breedte, lengte en hoogte. Je kunt de hoop los op de grond neerleggen of in een bak van hout of gaas. Door de gehele composthoop regelmatig (1 tot 2 keer per 2 maanden) om te keren komt er lucht bij. Lucht in de composthoop is heel belangrijk om het ontstaan van gassen te voorkomen. Daarnaast wil je ook voldoende variëren in je composthoop. Voeg daarom zowel vochtig als droog materiaal toe aan je composthoop en gebruik al je afval voor zoveel mogelijk diversiteit. Hoe meer afwisseling in stevig/slap, grof/fijn, koolstofrijk/stikstofrijk hoe beter! Ben je nieuwsgierig naar andere mogelijkheden voor het bemesten of composteren van je tuin? Neem dan eens een kijkje op de pagina ‘Moestuin bemesten | Ecostyle’ voor meer informatie van een gespecialiseerde kenner.

https://ecostyle.nl/moestuin/moestuin-bemesten