Landelijke Bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Waarom doen werkgevers pre-employment tests?

Als werkgever is het je doel en taak om te zorgen dat je een team samenstelt waarbij ieder op zijn plek zit en zijn krachten kan benutten. Wanneer een kandidaat wegvalt sta je voor een uitdaging. Je moet gaan zoeken naar een goed gekwalificeerde kandidaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw kostbare tijd steekt in kandidaten waarvan je weet dat ze een goede kans maken om aangenomen te worden? Dat is waar pre-employment screening bij komt kijken. Met pre-employment screening maak je een eerste selectie van kandidaten die op basis van selectiecriteria een beste match zijn voor de functie. 

 

Toegevoegde waarde pre-employment screening

Een pre-employment screening biedt voor een werkgever en organisatie een grote toegevoegde waarde. Zo leidt het vaak tot betere kandidaten. Dit heeft te maken dat het sommige sollicitanten af kan schrikken of dat ze er de moeite en energie niet in een test willen stoppen. De kandidaten die het meest eerlijk naar voren komen en een match zijn met de functie zullen geen probleem hebben met het afnemen van een pre-employment test. Dat brengt ook lange termijn voordelen met zich mee als dat de kwaliteit van de kandidaten toeneemt en het personeelsverloop afneemt. 

Het toepassen van een pre-employment test kan er daarnaast voor zorgen dat de kans kleiner is dat je iemand aanneemt die wangedrag kan vertonen. Doordat je in de screening sollicitanten identificeert kom je ook meer te weten over de achtergrond van de kandidaten en/of ze eerder wangedrag hebben vertoond. Ook kan dit helpen om geschillen te voorkomen. Je krijgt een beter beeld van de medewerkers die je aanneemt en in hoeverre de persoon past bij de andere collega’s in het team.

 

Waardevolle kandidaat-ervaring

Naast dat het voldoende voordelen heeft voor een werkgever om een pre-employment screening af te nemen, heeft het ook voordelen voor de kandidaat. De pre-employment screenings kun je namelijk in de vorm van een assessment game invoegen in het wervingstraject. Door te screenen met een game element creëer je een positief gevoel bij de kandidaat wat ook reflecteert op de organisatie. Het laatste wat je wil is waardevolle kandidaten afschrikken. Door een betrokken wervingstraject heb je toch een streepje voor op de organisatie die moeite heeft om binding te krijgen met de kandidaat. Het is een win-win situatie.  

https://www.brainsfirst.com/hr/pre-employment-screening/