Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Een passende zadel vinden voor jouw racefiets, hier lees je hoe je het juiste zadel uit kan kiezen.

Het is zeker niet te veel gevraagd om een zadel te hebben waar je helemaal geen pijn hoeft te voelen. In deze blog kun je lezen hoe je het beste een zadel kan vinden die het meest geschikt is voor jou. Heb je zadelpijn? Dan ligt het probleem vaak bij de zeem van het zadel. Je kan dan een dikkere of juist wat dunnere zeem nemen, dit zal het probleem oplossen. Maar het is wel veel belangrijker om een passende zadel te hebben, je kan het vergelijken met schoenen, als een schoen niet past zal en dikkere of een dunnere sok niet veel uitmaken. Op een nieuwe racefiets zul je vaak een standaard dames zadel tegenkomen, maar de kans is wel klein dat deze zadel zal passen bij jouw lichaam of fietshouding. Het is eenmaal zo dat iedereen anders is gebouwd. Ook all ben je anders gebouwd is het van belang om je zadel te vervangen als je hier pijn van krijgt. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een passende zadel, met een passende zadel hoef je geen pijn te ervaren. Dit zal automatisch leiden naar een perfect comfortabele fietservaring. Hier kun je lezen hoe je de perfecte zadel voor je fiets kan vinden. 

Het perfecte zadel vinden voor op je racefiets

De vorm van het zadel is zeer bepalend en bovendien ook erg persoonlijk, het is daarom ook belangrijk om je zadel uit te testen. Je hebt drie basisvormen zadels waar je uit kan kiezen. Deze zijn:

  • Het zadel is vlak of hol in de lengte

  • Het zadel is rond of plat in de achterkant

  • Het zadel heeft een T-vorm of V-vorm van bovenaf.

De T-vorm heeft een lange, smalle neus en is op het einde breed. 

De V-vorm loopt vanuit de neus snel uit. Deze zadel is beter geschikt voor vrouwen dan voor mannen.

Perfecte zadel voor je racefiets

  • Zadel met sleuf: zijn je bekken naar voren gekanteld? Dan is er meer druk op de schaambeen. Maar je wilt de druk het liefst zoveel mogelijk op de zitbotjes hebben. Dit kan simpelweg door een zadel met kanaal of een gat in het midden.

  • Smalle of brede zadel: Ook de kanteling van je bekken hebben invloed, hoe verder je bekken naar voren zijn gekanteld hoe smaller het zadel kan zijn.

  • Zitbotjes opmeten: Met een stuk golfkarton kun je dit meten. Leg dit op een oppervlak stevig genoeg waar je op kan zitten met volle gewicht, zit hier nu op zodat je zitbotjes 2 deuken maken. Waar het is ingedeukt daar zitten je zitbotjes, meet de afstand tussen deze 2 punten. Staan ze minder dan 10 cm uit elkaar, neem een zadel van 13 cm. Is het meer dan 10 cm kies dan een zadel van 14,5 cm breed.