Landelijke Bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Sluitplannen bestellen

Sluitplannen bestellen

Dit artikel gaat over M&C sluitplannen (of sluitsystemen). Ze worden ook sleutelplannen (of sleutelsysteem) genoemd. Je zou geïmplementeerde plannen systemen kunnen noemen. Wat zijn sluitplannen? Waar zijn die voor? Hoe bestel ik de sleutels? Op die vragen gaan hier op in.

Wat is een sluitplan

Met een sluitplan bepaal je systematisch tot welke ruimtes iemand toegang zal hebben. Dat wordt gerealiseerd met deursleutels. Elektronisch zou natuurlijk ook kunnen, maar dat blijft in dit artikel buiten beschouwing. De sleutel die iemand ontvangt, geeft die persoon toegang tot geselecteerde ruimten en tot andere niet. Voor de duidelijkheid, de betrokkenen krijgen allemaal maar een enkele sleutel. Je creëert als het ware een sleutelhiërarchie. De sleutels hoog in de hiërarchie openen meer deuren dan sleutels laag in die hiërarchie. Je ziet in die hiërarchie terug de indeling van het gebouw en de verantwoordelijkheden van de mensen. Een sleutelplan wordt name gebruikt in scholen, gevangenissen, bedrijfsgebouwen, appartementsgebouwen en zorgcentra.

Soorten sluitsystemen

Er zijn verschillende soorten sluitsystemen:

 

  • Hoofdsleutel (HS)
    Er is een HS die op alle betrokken deuren past. Daarnaast zijn er sleutels die specifieke ruimtes openen.
  • Centrale hoofdsleutel (Z)
    Als voorbeeld om dit systeem uit te leggen, nemen we een appartementsgebouw als voorbeeld. Alle inwoners kunnen met hun sleutel de voordeur van het gebouw openen, en daarnaast natuurlijk het eigen appartement, de eigen opslagplaats en de eigen brievenbus. Andere ruimtes kan je er niet mee openen.
  • Generale hoofdsleutel (GHS)
    Een GHS is in feite een combinatie van de eerste twee systemen. Een GHS wordt opgedeeld in groepen. Elke groep heeft specifieke rechten van toegang. Bijvoorbeeld, alleen managers hebben toegang tot bepaalde ruimtes. Intussen kunnen medewerkers slecht hun eigen kantoor betreden.

Je kiest het sleutelsysteem dat bij je situatie past.

Typen sloten

Voor sleutelsystemen worden cilindersloten, bij voorkeur met kerntrekbeveiliging, gebruikt. Daarmee zijn de beschreven systemen te realiseren en bovendien zijn dat type sloten erg veilig. Met de kerntrekbeveiliging kan het draaibare deel van een cilinderslot niet worden verwijderd.

Certificatie

Als een cilinderslot een veiligheidscertificaat heeft, dan kan een bedrijf dat kopieën van sleutels maakt, die sleutel alleen kopiëren als er een kopie in goede staat van het veiligheidscertificaat wordt getoond.

Een sleutelplan bestellen

Bedrijven leveren de benodigde sleutels aan de hand van het opgestelde sluitplan. Die zal dus moeten worden gemaakt. Je kunt voor zo’n plan een rekenblad (spreadsheet) gebruiken. Dan hou je het plan overzichtelijk. Het rekenblad kan je opsturen naar een leverancier. Het kan ook zijn, dat die al een blad met structuur heeft, dat je kan downloaden en invullen. De kant-en-klare sleutels en sloten kunnen je worden toegezonden.

https://mc-cilinder.nl/sluitplan/