Landelijke Bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Als bedrijf bijdragen aan een circulaire economie: waarom en hoe?

Het belang van duurzaamheid neemt toe in Nederland, als gevolg van de doelstellingen die de overheid heeft op het gebied van minder CO2-uitstoot. Dit kun je bereiken door een circulaire economie te faciliteren, waarbij geldt dat materiaal niet wordt weggegooid maar meerdere keren wordt gebruikt. Door als bedrijf te kiezen voor een circulaire economie ontwikkel je een reputatie waarbij je geeft om het milieu. Je laat zien dat je maatschappelijk betrokken bent en dit kan een positieve impuls geven aan de medewerkers en aan de klanten die een aankoop bij jouw bedrijf overwegen. Voor een circulaire economie is een restafval container van belang, zodat je afval kunt verzamelen. 

De schaarste van grondstoffen

Er is sprake van steeds meer schaarste aan grondstoffen in de wereld, waardoor het scheiden en vervolgens recyclen van afval steeds belangrijk wordt. Plaats daarom een rolcontainer in jouw bedrijf, of meerdere rolcontainers zodat je afval bij de bron kunt scheiden. Door de grondstoffen meerdere keren te gebruiken is er sprake van een efficiënt systeem en een open kringloop van producten. Dit kan je als bedrijf veel winst opleveren en het milieu wordt tevens minder belast. 

Tips voor een circulaire kring

Om een circulaire kring te creëren waarbij afval scheiden de norm is geldt dat het verstandig is om het afval binnen jouw bedrijf goed in kaart te brengen. Denk hierbij aan het organiseren van afvalstromen en deze vervolgens goed verzamelen in een opslagplaats. Wat voor afval wordt er binnen jouw bedrijf geproduceerd? Door hier een overzicht van te maken wordt het gemakkelijk om afval te verzamelen. 

Efficiënt gebruik van energie

Het is belangrijk om een plan te maken binnen jouw bedrijf, aangezien je door een aantal stappen te zetten de uitstoot van CO2 kunt verminderen. Een van de stappen die je kunt zetten is efficiënt energieverbruik, waarbij je bewust omgaat met de energie die je hebt en de ecologische voetafdruk kleiner maakt. Indien gewenst kun je een energiescan voor jouw bedrijf aanvragen. Verder is het belangrijk om een doelstelling te hebben en deze met jouw medewerkers te delen. Hierdoor creëer je een cultuur met duurzaamheid als norm.