Landelijke Bedrijvengids
Image default
Woningen

Bedrijfswoning hypotheek

Een bedrijfswoning hypotheek is een hypotheek die je afsluit voor een bedrijfswoning – logisch natuurlijk. Je koopt dan dus een huis dat hoort bij een bedrijf. Dat kan een woning zijn die hoort bij een boerderij, maar ook een huis op een industrieterrein of een woning die aansluit op een winkel. Hoe dan ook heb je te maken met een woning die verbonden is met een bedrijf. Zodoende kun je zo’n hypotheek alleen afsluiten als je zowel ondernemer bent, dus ingeschreven, en eigenaar bent van het bijbehorende bedrijf. Of dat nu een boerderij, winkel of een ander bedrijf is. 

 

Voordelen

Als je bedrijfswoning los van het bedrijf staat in de zin dat het een eigen ingang en eigen voorzieningen heeft, kun je de panden los van elkaar financieren. Je sluit dan een zakelijke hypotheek af voor je bedrijfspand en een bedrijfswoning hypotheek voor je bedrijfswoning. Als dat niet het geval is, sluit je een hypotheek af voor het geheel van de panden. In dat geval is er meestal sprake van één pand, waarin je zowel je bedrijf draait als in woont. 

 

Nadelen

Een bedrijfswoning wordt scherper beoordeeld door hypotheekverstrekkers dan een particuliere woning. Dat betekent meestal dat je met een bedrijfswoning hypotheek minder kunt krijgen dan met een particuliere hypotheek. Ook is het lastiger om je bedrijfswoning te verkopen in de toekomst. Je kunt namelijk alleen verkopen aan een ondernemer. Een bedrijfswoning is onlosmakelijk verbonden met het bijbehorende bedrijf. En dat terwijl er in sommige gevallen niet eens meer sprake is van een bedrijf. De woning staat dan wel op een industrieterrein bijvoorbeeld, maar er is geen bijbehorend bedrijf meer of de eigenaar daarvan woont elders. 

 

Wijzigen van bestemmingsplan

Dan is het verstandig om een bestemmingsplan te wijzigen. Er is namelijk bij de gemeente vastgelegd dat je te maken hebt met een bedrijfswoning. Dat kan al heel lang geleden zo zijn geweest. Wellicht heeft de verkoper zijn of haar bedrijf verkocht en wil hij of zij nu verhuizen en verkoopt ook de woning. Voor die woning is dan alleen een bedrijfswoning hypotheek te krijgen die alleen ondernemers kunnen krijgen. Tenzij het bestemmingsplan gewijzigd wordt. Dan kan de koper een hogere hypotheek krijgen, zijn er meer beschikbare kopers en hoef je geen ondernemer te zijn. 

 

Waar sluit je zo’n hypotheek af?

Een bedrijfswoning hypotheek sluit je net als iedere andere hypotheek af bij de bank. De hypotheek die ze willen verstrekken voor een bedrijfswoning is vaak lager dan voor een particuliere woning. Omdat de kopersmarkt kleiner is voor een bedrijfswoning en omdat er wordt uitgegaan van ruigere omgang met een bedrijfswoning dan met een woonhuis. Bovendien wordt er verwacht dat je een deel van de financiering zelf regelt voor een bedrijfswoning. 

 

Tip: Kijk op FinaForte.nl wanneer je op zoek bent naar een zakelijke hypotheek.