Landelijke Bedrijvengids
Image default
Meubels

Waarom je over moet stappen op led armatuur

Het besparen op je energiekosten is geen luxe meer, maar je portemonnee vindt dit niet alleen fijn, het is ook beter voor het milieu. Sinds de uitvinding van het licht zijn er vele ontwikkelingen geweest en de laatste ontwikkeling zijn de led lampen en de led armatuur. Het overstappen is iets waar je niet lang mee moet wachten, want er zijn vele voordelen. Hieronder lees je welke voordelen er zijn.

Led armatuur bestaat uit een fitting en een lichtbron

Het woord ‘armatuur’ staat voor de draagconstructie voor één of meerdere lichtbronnen. In het geval van led armatuur staat het dus voor de draagconstructie waarin je één of meerdere led lampen kunt plaatsen. Vanuit de Latijnse taal komt het woord ‘armatuur’ en betekent ‘uitrusting’ en ‘bewapening’. Het doel bij de verlichting is dus ook dat het armatuur zorgt voor ‘bewapening’ waarbij de lamp beschermd wordt en er geen verblinding optreedt. 

De combinatie van een lichtbron en de fitting is dus de armatuur en zo heb je mogelijkheden om te kiezen voor direct licht of indirect licht. Zo schijnt het licht wel of niet direct de kamer in of wordt het weerkaatst door het plafond of de wand. Daarnaast kan je ook kiezen voor symmetrische of asymmetrische verdeling van het licht. 

Ga voor led als je wilt besparen

Besparen kun je het beste doen door een led armatuur te gebruiken. Led staat namelijk erom bekend dat ze in verhouding tot de ouderwetse gloei- en halogeenlampen zuinig zijn. Dit komt omdat ze geen warmte produceren door verlies van energie. Het rendement van de gevraagde stroom is dus optimaal. 

De lichtgevende diode, oftewel de light-emitting diode, zorgt dat de led licht uitstraalt. Kleine keeltjes worden op elkaar afgevuurd met de energie en de botsingen veroorzaken het licht in de lamp. Hierdoor wordt de led lamp dus niet warm en treedt er geen verlies van elektra op. 

Hieronder nog meer voordelen van led armatuur: 

  • In vergelijking met traditionele lampen zijn led lampen tot 85% energiezuiniger;

  • Gemiddeld gaan ledlampen zo’n 15 jaar mee; 

  • Led lampen flikkeren niet door de manier waarop het licht geproduceerd wordt, hierdoor is het voor je ogen een rustiger beeld;

  • Led verlichting wordt niet beïnvloed door schokken of trillingen en gaan ook minder eenvoudig kapot daardoor;

  • Lampen met led zijn recyclebaar en dus milieuvriendelijker;

  • Een led lamp heeft geen opstarttijd nodig om licht te geven;

  • Er is minder kans op brandgevaar omdat er geen warmte bij de lamp ontstaat; 

  • Je vermindert de productie van chemisch afval omdat led lampen geen chemische producten bevat. 

Eigenlijk heeft led armatuur dus veel meer voordelen dan de authentieke gloei- en halogeen lampen. De directe voordelen zoals minder warmte, vermindering van brandgevaar en vermindering van je energiekosten merk je direct als je jouw oude armaturen vervangt. De langetermijneffecten, zoals de lange levensduur merk je niet direct maar is het absoluut waard om mee te nemen in je overwegingen als je nadenkt over het overstappen naar led TL verlichting