Landelijke Bedrijvengids
Image default
Meubels

Meer rust in huis? Met deze tips verbeter je de akoestiek in een kamer

In tijden waarin omgevingsgeluiden een contant feit zijn, hebben veel mensen behoefte aan meer rust. Wat er buiten aan geluid geproduceerd wordt is lastig te controleren, maar voor binnenruimtes zijn er wel degelijk mogelijkheden om het geluidsniveau beheersbaar te maken. We zullen hier een aantal tips geven, waardoor de akoestiek in een kamer aanzienlijk verbeterd kan worden. 

Wandpanelen

Wandpanelen bieden op twee manieren voordelen: ze absorberen geluid, en ze zijn een mooie decoratie voor een kamer. Een wandpaneel is gemaakt van geluidsabsorberende materialen, zoals minerale wol en schuim, waardoor trillingen geabsorbeerd worden in plaats van teruggekaatst. Het gevolg is een sterke vermindering van galm en echo’s. Doordat wandpanelen de akoestiek in een kamer verbeteren, zijn ze gunstig voor algemene ruimtes als kantoren of klaslokalen, maar ook voor woon- of slaapkamers. Wandpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen, waardoor er altijd wel iets bijzit wat bij jouw smaak en interieur past. 

Boekenkasten 

Ben jij een boekenwurm? Kun je het telkens weer niet nalaten om toch weer nieuwe boeken in huis te halen, waardoor de bergen leesvoer zich opstapelen? Goed nieuws: je hebt onbewust isolatiemateriaal in huis gehaald. Door boekenkasten langs de muren te plaatsen en deze vol te stouwen met boeken, heb je automatisch de perfecte geluidsisolatie in de kamer gecreëerd. Daarbij is het wel zaak om open open plekken in de kast te vermijden. Een plank die vrijgehouden wordt voor een beeldje of een mooie vaas biedt niet dezelfde bescherming tegen geluid als boeken. Voor de boekenwurm geldt dus letterlijk: je kunt niet genoeg boeken hebben. 

Vloerkleden en tochtstoppers

Iets wat gegarandeerd geluiddempend werkt, is vloerbedekking. Een paar vloerkleden maken al een groot verschil voor de akoestiek, vooral als het hoogpolige vloerkleden betreft. Een bijkomend voordeel is dat vloerkleden lekker zacht aan je voeten voelen. Daarnaast kan er geluid vanaf de vloer komen door kieren onder deuren. Door tochtstoppers voor de kieren te plaatsen, zul je merken dat de geluidsisolatie beter wordt. Bovendien houden tochtstoppers, de naam zegt het al, de tocht buiten waardoor ze een gunstig effect hebben op het klimaat in een kamer. Kies voor vloerkleden en tochtstoppers in dezelfde stijl of kleuren om naast de akoestiek ook het interieur een boost te geven.