Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Waar moet u aan denken bij het regelen van een uitvaart?

Er kan veel op u afkomen bij een overlijden. Ook bij het regelen van een uitvaart zal aan verschillende dingen gedacht moeten worden. Iedereen heeft andere wensen en dit zal u graag tijdens een uitvaart naar voren willen laten komen. Daarom vertellen wij waar u aan zal moeten denken bij het regelen van een uitvaart.  

Begraven of cremeren 

Op dit moment zijn er twee opties in Nederland: begraven of cremeren. Is de wens er om begraven te worden? Dan zal een begraafplaats uitgekozen moeten worden. Naast traditionele begraafplaatsen kiezen steeds meer mensen er tegenwoordig voor om te worden begraven op een natuurbegraafplaats. Vaak is er ook de mogelijkheid om een specifieke plek uit te kiezen op de begraafplaats. Bepaal daarom op welke begraafplaats en welke plek het graf zal moeten komen. Is er de wens om gecremeerd te worden? Dan zal er een keuze gemaakt moeten worden wat u met het as wilt doen. Uitstrooien is een optie, maar er kan ook voor een urn gekozen worden. Deze urn kan zowel thuis, in een urnenmuur of een urnengraf geplaatst worden. Ook is er tegenwoordig de mogelijkheid om het as in een sieraad of een ander herinneringsproduct te verwerken. 

 De kist 

Het grootste percentage mensen kiest nog steeds voor een traditionele kist. Maar tegenwoordig zijn er ook andere opties. Zeker wanneer u een duurzamer alternatief wilt, is het mogelijk om voor een kartonnen, bamboe of wilgentenen doodskist te kiezen. Dit is wel alleen mogelijk wanneer de wens is om begraven te worden. Bij een crematie kan wel voor een duurzame houten doodskist gekozen worden. Deze is gemaakt van snelgroeiende houtsoorten uit Nederland en daarnaast is er geen gebruik gemaakt van lak en lijm. 

Soorten rouwkaarten 

De meeste mensen willen met een rouwkaart laten weten wanneer de uitvaart plaatsvindt. Dit kan door middel van een traditionele kaart. Ook kan er gekozen worden voor een digitale kaartNaast het versturen van een rouwkaart is er de mogelijkheid om een rouwadvertentie te plaatsen.  

De locatie van de afscheidsdienst 

Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden wat betreft de locatie om de afscheidsdienst te houden. De meeste mensen kiezen voor een uitvaartlocatie of een kerk. Maar thuis of in het favoriete café van de overledene is ook een optie.  

Catering voor of na de afscheidsdienst 

Wilt u voor of na de afscheidsdienst nog koffie met een gebak doen of kiest u ervoor om een drankje met borrelhapje te verzorgen? Bekijk bij de catering die uitkiest wat er mogelijk is en waar uw wensen liggen. 

Naast het zelf regelen van de uitvaart kan er gekozen worden om deze te laten verzorgen. Hierbij kan worden meegedacht over de mogelijkheden voor de uitvaart die bij uw wensen passen. Kijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een uitvaart in IJsselstein of een uitvaart in Gouda.