Landelijke Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Hoe proef je het verschil in vers gebrande koffiebonen?

Het is geen geheim dat vers gebrande koffiebonen een wereld van verschil maken in de smaak van jouw kopje koffie. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe je het verschil echt proeft? Lees verder en ontdek hoe je als een pro onderscheid kunt maken tussen licht, medium en donker gebrande koffiebonen.

 

Licht gebrande koffiebonen

Licht gebrande koffiebonen worden korter gebrand dan hun donker gebrande tegenhangers. Dit resulteert in een minder intense smaak en een lichtere body. Als je voor het eerst light roast koffie proeft, let dan op het aroma. Je moet bloemige en fruitige noten kunnen ruiken. Wat de smaak betreft, proef je misschien een zuurtje, maar het mag niet overweldigend zijn. De zuurgraad geeft licht gebrande koffie zijn karakteristieke helderheid. En tot slot, omdat licht gebrande koffiebonen minder lang worden gebrand, behouden ze meer van hun oorspronkelijke cafeïnegehalte. Dus als jij op zoek bent naar een beetje extra pit in jouw stap, is light roast de juiste keuze.

 

Medium gebrande koffiebonen

Medium gebrande koffiebonen worden gebrand tot ze de zogenaamde “first crack” bereiken. Dit is het punt waarop de boon een krakend geluid maakt als hij uitzet door de hitte. Medium roast koffiebonen zijn donkerder van kleur dan licht gebrande bonen, maar lichter dan donker gebrande bonen. Ze hebben ook een zoetere smaak met minder zuur dan licht gebrande koffie. Je kunt ook wat chocolade of karamel ondertonen opmerken bij medium gebrande koffie. Als jij op zoek bent naar een goed afgerond kopje koffie met een gematigd cafeïnegehalte, is medium branding waarschijnlijk jouw beste keuze.

 

Donker gebrande koffiebonen

Donker gebrande koffiebonen worden gebrand tot ze de “tweede barst” hebben bereikt. Op dit punt is de boon zo uitgedijd dat hij uit elkaar begint te vallen. Donker gebrande koffiebonen hebben een diepe, rijke smaak en een zwaardere body dan zowel licht als medium gebrande koffie. Bij donker gebrande koffie kun je ook een rokerige ondertoon waarnemen. En omdat donker gebrande koffiebonen zo lang worden gebrand, bevatten ze minder cafeïne dan licht en medium gebrande koffie. Dus als jij op zoek bent naar een kop koffie die gedurfd is en boordevol smaak zit, is donker gebrande koffie de juiste keuze.


Nu je weet hoe je het verschil proeft tussen vers gebrande koffiebonen, is het tijd om je pas verworven kennis te testen! De volgende keer dat je in je plaatselijke koffiezaak bent, vraag dan welk type bonen ze hebben gebruikt voor hun brouwsel van de dag. Of beter nog, probeer alle drie de soorten brandingen uit bij Koffiethuiswinkel en kijk welke jouw favoriet is!

https://koffiethuiswinkel.nl