Landelijke Bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Wat betekent de nota van inlichtingen?

Als je nog niet veel weet over aanbesteden dan komt de term ‘nota van inlichtingen’ jou waarschijnlijk niet bekend voor. Allereerst is het belangrijk dat jij weet wat aanbesteden inhoudt. Op verschillende websites is het mogelijk om door middel van het internet opdrachten te krijgen van de overheid waar jij als bedrijf of als ondernemer mee aan de slag kan gaan tegen betaling. Dit proces noemen wij dan aanbesteden. De hoogte van de betaling hangt vervolgens af van de moeilijkheid van de opdracht en meerdere variabelen. Als dit niet duidelijk in de opdracht beschreven staat dan is het begrijpelijk dat jij hier vragen over hebt. Als het gaat om vragen stellen en antwoorden willen ontvangen dan is het mogelijk om gebruik te maken van de nota van inlichtingen

Nota van inlichtingen
Het is gelukkig mogelijk om vragen te stellen over de aanbestedingsprocedure. Dit gaat via de nota van inlichtingen. Het is niet verplicht om gebruik te maken van deze procedure maar wel erg handig gezien de vragenronde. In meerdere rondes is het mogelijk om jouw vragen te stellen en hier een helder en concreet antwoord op te verwachten. Dit gaat via een procedure waarin onder andere sprake is van een deadline waardoor alles op een overzichtelijke en professionele wijze verloopt.

Vragen stellen
Het is goed om vragen te stellen indien jij die hebt zodat je voldoende weet over de aanbesteding die jij graag wilt uitvoeren. Het is belangrijk dat jij weet waarom jij wel of niet een opdracht krijgt, wat voor eisen er worden gesteld aan het krijgen van een bepaalde aanbesteding, welke criteria relevant zijn gedurende dit proces en hoe de betaling tot stand komt. De overheid is verplicht om jou op transparante wijze informatie te geven zodat jij te allen tijde weet waar jij aan toe bent.

Het platform
Indien jij vragen wilt indienen mag je gebruikmaken van een aanbestedingsplatform, anders is het namelijk niet mogelijk om een vraag te stellen. Hierbij kan je denken aan een dienst zoals Negometrix of TenderNed. Bestudeer vooral verschillende platforms op het internet zodat jij kan achterhalen welk platform geschikt is voor jou. Verder moet er binnen het platform tevens een mogelijkheid zijn om jouw vragen te stellen via een apart platform of per mail. Voor de mogelijkheid tot vragen stellen en het recht op informatie geldt dat dit gelijk is voor alle inschrijvers zodat iedere inschrijver dezelfde kans moet krijgen op winst. 

 

Bron: House of Tenders