Landelijke Bedrijvengids
Image default
Woningen

Wat is kubisme in de architectuur?

Het kubisme is een invloedrijke stroming in de kunstwereld die zijn oorsprong vond in de vroege 20e eeuw. Hoewel het vooral bekend is geworden in de schilderkunst, heeft het kubisme ook zijn weg gevonden naar andere kunstvormen, waaronder de architectuur. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat kubisme precies inhoudt in de context van de architectuur en hoe het de architecturale landschap heeft beïnvloed.

De oorsprong van het kubisme

Het kubisme ontstond als reactie op de traditionele artistieke conventies die destijds dominant waren. Kunstenaars zoals Pablo Picasso en Georges Braque waren op zoek naar nieuwe manieren om de werkelijkheid weer te geven. Ze waren geïnteresseerd in het weergeven van objecten vanuit verschillende perspectieven tegelijkertijd, waarbij ze geometrische vormen en abstracte elementen gebruikten.

De principes van het kubisme

In de architectuur wordt het kubisme gekenmerkt door het gebruik van geometrische vormen, rechte lijnen en complexe vlakverdelingen. Het probeert de traditionele vormen en structuren te doorbreken door het creëren van abstracte en niet-realistische ontwerpen. Het draait allemaal om het experimenteren met vormen, volumes en ruimte.

Invloed op de architectuur

Het kubisme heeft een blijvende invloed gehad op de architectuur. Het heeft ontwerpers geïnspireerd om nieuwe mogelijkheden te verkennen en grenzen te verleggen. Het gebruik van geometrische vormen en abstracte composities heeft de architecturale esthetiek veranderd en heeft geleid tot gedurfde en innovatieve ontwerpen.

Een bekend voorbeeld van kubistische architectuur is het Tsentrosoyuz-gebouw in Moskou, ontworpen door Le Corbusier en Nikolai Kolli. Het gebouw heeft een opvallende kubistische gevel met geometrische vormen en scherpe hoeken. Het vertegenwoordigt de avant-gardistische ideeën van het kubisme in de architectuur.

Kubisme en functionaliteit

Hoewel het kubisme binnen de architectuur voornamelijk bekend staat om zijn esthetische aspecten, heeft het ook invloed gehad op de functionaliteit van gebouwen. Het gebruik van geometrische vormen kan leiden tot efficiëntere ruimtebenutting en nieuwe mogelijkheden voor het creëren van functionele indelingen. Het kubisme heeft architecten uitgedaagd om na te denken over hoe ruimte kan worden geoptimaliseerd en hoe vorm en functie kunnen samensmelten.

Hedendaagse toepassingen van het kubisme

Hoewel het kubisme zijn hoogtepunt kende in de vroege 20e eeuw, zijn er nog steeds hedendaagse architecten die zich laten inspireren door deze stroming. Hedendaagse kubistische gebouwen kunnen worden gezien als een eerbetoon aan de pioniers van het kubisme, maar met een moderne twist. Ze combineren de principes van het kubisme met nieuwe technologieën en materialen, resulterend in unieke architecturale creaties.

Conclusie

Het kubisme heeft een blijvende impact gehad op de architectuur. Het heeft de grenzen van de traditionele architecturale conventies verlegd en ontwerpers geïnspireerd om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Door het gebruik van geometrische vormen, abstracte composities en innovatieve ruimte-indelingen heeft het kubisme de architectuur verrijkt en bijgedragen aan de diversiteit van het architecturale landschap.

https://betekenis-van.nl/betekenis-van-kubisme/