Landelijke Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Rieten dak weetjes

Rieten daken maken vaak deel uit van een pittoresk dorpje ergens ver verwijderd van een grote stad of zijn juist deel van een nieuwbouwwijk in een grote stad. Dat laatste bewijst dat rieten daken de laatste tijd wat populairder zijn geworden. De mensen die al rieten daken hebben aan laten leggen zijn echt niet de enigen die hebben gefantaseerd over het laten aanleggen van een rieten dak. Er zijn genoeg mensen die het hebben overwogen en het op dit moment aan het overwegen zijn. Om die mensen een beetje te helpen, zijn hier een paar dingen die handig zijn om te weten over rieten daken.

 

Ten eerste moet je rekening houden met de helling van je dak en eventuele bomen of andere hoge objecten die om je huis heen staan. Als er schaduwen vallen op je dak, is het moeilijk voor het water om op te drogen, waardoor het riet langer in contact blijft met het water. Dit is niet goed voor het riet en verkort de levensduur van het dak. De helling van je dak heeft ook te maken met water. Als je dak een helling van circa 45 graden heeft, dan kan het water zonder problemen snel van het dak af lopen. Als je dak minder steil naar beneden loopt, loop je het risico dat het water te lang op het dak blijft liggen en je dak begint te rotten. 

 

Een andere vraag die veel mensen hebben is: hoeveel kost een rieten dak? De gemiddelde prijs voor een rieten dak is 100 euro per vierkante meter. Het gemiddelde dak in Nederland is 60 vierkante meter, waardoor het gemiddeld 6000 euro kost om een Nederlands dak te bedekken met riet. 

 

Als je weet hoeveel het bedekken van je dak kost, is het logisch om jezelf af te vragen: hoe lang gaat een rieten dak mee? Het onderhouden rieten dak speelt daar een grote rol in. Je moet ervoor zorgen dat er zo min mogelijk vocht blijft liggen op je rieten dak. Ook kan je sprayen om te voorkomen dat er mos of algen gaan groeien op het dak. Als je je dak in uitstekende conditie houdt, dan kan een dak tot zo’n 35 jaar meegaan. De meeste daken gaan echter 25 tot 30 jaar mee.

 

Voor meer info : https://www.rietwerk.nl/