Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Inkjetprinters

Er zijn vrij veel verschillende soorten printers met verschillende eigenschappen die ieder geschikt zijn voor andere toepassingen. Een van de meest gebruikte soorten printers vandaag de dag is de inkjetprinter. Een inkjetprinter is een printer die vloeibare inkt spuit op het papier. Er zijn ook weer verschillende soorten inkjetprinters.

 

De twee categorieën inkjetprinters zijn:dod printer en continuous inkjet printer, die ook weer ingedeeld kunnen worden in subcategorieën. 

 

Er zijn twee soorten dod printers, namelijk piëzo-inkjetprinters en thermische inkjetprinters. 

Piëzo-inkjetprinters zijn vernoemd naar het piëzo-elektrisch effect, wat ook het effect is waar de printer op is gebaseerd. Het piëzo-elektrisch effect gaat over het onder druk zetten van kristallen, waarna er een elektrische puls wordt gegenereerd die de inkt uit het kanaal van de printkop doet spuiten. 

 

Thermische inkjetprinters werken, zoals de naam misschien al suggereert, met behulp van verwarmingselementen in de printkop. Deze verwarmingselementen verwarmen de inkt in het inktkanaal, waardoor er een dampbel ontstaat. Deze implodeert, waarna er inkt uit het kanaal wordt geschoten. 

 

Een continuous inkjet werkt met behulp van elektrische lading. Er wordt een straal inkt geschoten op het papier. Deze inkt wordt verdeeld in individuele druppels, die ieder een eigen lading krijgen. Deze druppels gaan dan door een elektromagnetisch veld en worden afgebogen gebaseerd op de verkregen lading. Zo komen de druppels terecht op de plek waar ze terecht moeten komen.

 

Verder kunnen inkjetprinters ook nog ingedeeld worden op basis van het soort inkt dat ze gebruiken. De meeste inkjetprinters hebben inkt gebaseerd op water. Deze soorten inkt zijn niet of nauwelijks schadelijk voor het milieu. 

Ook zijn er inkjetprinters met inkt gebaseerd op oplosmiddelen. Deze zijn schadelijk voor zowel mensen als het milieu. Er zijn eco-solventen, ware-solventen en milde solventen. Eco-solventen dringen door tot in de kleine poriën en drogen bijzonder snel. Ware-solventen gaan chemische bindingen aan met het materiaal waarop ze terechtkomen en zijn bijzonder slecht voor het milieu. Milde solventen zitten er ergens tussenin. Ze zijn ook voornamelijk bedoeld voor industrieel gebruik, maar er komen minder giftige stoffen bij vrij dan bij ware-solventen. 

 

Voor meer info : https://coding.koenig-bauer.com/nl/