Landelijke Bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Deurklinken stijlvol vervangen

Deurklinken zijn hulpmiddelen om deuren te openen en te sluiten. De klink zelf is een horizontaal gezette staaf, vaak van ijzer. Aan een zijde is deze draaibaar aan de deur gemonteerd. Sluit je nu de deur, dan valt vanouds de andere kant van de klink achter een haak, bekend als de klink neus. En zo is de deur dicht. Bij een deurkruk denk je meer aan twee klinken, elk aan een zijde van dezelfde deur. Het dichtmaken van de deur gebeurt dan door een deursluiting die in een loopslot zit. Het loopslot is gemonteerd in de deur zelf en wordt geactiveerd door een pen die beide deurkrukken met elkaar verbinden. Een heel verhaal zo, met dan ook nog het verwarrende gebruik van dan weer deurkruk en dan weer deurklink. 

Moderne deurklinken

In deze blog bedoelen we met deurklinken het geheel van twee deurkrukken, aan elkaar gekoppeld door een pen, en binnen in de deur aan een loopslot. Door de klink te bewegen gaat vanuit de zijkant van het loopslot een scheut heen en weer en kan zo in het kozijn steken of eruit getrokken worden. Samen met de scharnieren is de deurklink het meest bepalende beslag van zowel buiten- als ook binnendeuren. 

Een kleine investering

Zoek je nu naar een nieuwe deurklink, dan heb je waarschijnlijk daar weinig ervaring mee. Wellicht schrik van je de prijzen van twee nieuwe klinken met twee schilden. Ook al kun je je loopslot hergebruiken, voor een setje nieuwe deurkrukken met schilden ben je snel 100 tot 200 euro kwijt. Dat gaat wel optellen als je je hele huis wilt voorzien van nieuwe deurklinken. Een gemiddeld huis telt al snel tien binnendeuren zodat het kostenplaatje kan oplopen tot 2000 euro of meer. Want bij die nieuwe klinken zitten vaak nog niet de schroefjes. En je hebt wel mooie schroeven nodig omdat ze in het zicht blijven. En een of twee keer ook duurdere klinken met toiletsluitingen.

Stijl en deurklinken

Nieuwe klinken zoek je natuurlijk uit in de stijl waarin je je interieur hebt gegoten. Dat kan een eclectische stijl zijn (koper!), een klassieke stijl of een industriële woonstijl (zwarte klinken). Of een Scandinavisch interieur (licht gekleurde klinken of wit), wellicht een Bohémien stijl (klinken bestaande uit diverse gedraaide elementen) of een minimalistische stijl (klinken in bauhaus stijl). Het loont om goed online te kijken naar de mogelijkheden die jouw woonstijl onderstrepen. Je zult verrast worden van het zeer royale assortiment.

 

Mooi Deurbeslag | Jouw specialist in deurbeslag

 

Wat zijn de eerste keuzes?

Stijl is net genoemd. Ga echter eerst even denken aan de hoofdvorm van deurklinken. Je kiest eerst uit drie hoofdtypes:

Deurklink zonder schild

Bij deze deurklink ontbreekt het deurschild. Vooral bij woningen met moderne uitstralingen beproefd. Een lang- of kortschild is eventueel vervangen door een kleine rozet.

Deurklink met schild

Een meer robuustere look, elke klink met als back-up een schild dat het vuil en vet van vingers opvangt om de deur niet vlekkerig te maken. Dit deurbeslag is wat massiever en drukt degelijkheid uit. 

Deurklink met sleutelgat (of toiletsluiting)

Deze deurklink heeft vaak een schild nodig. Dat is een langschild met boven een gat voor de klink en beneden een gat voor de sleutel of toiletsluiting. Ideaal voor ruimtes die vrij/bezet dienen aan te geven.