Landelijke Bedrijvengids
Image default
Kunst en Kitsch

Kunst tentoonstellen in een art gallery

Een galerij, of op z’n Engels een leuke art gallery, is een plaats waarin kunstenaars hun kunstwerken ten toon kunnen stellen aan een breed publiek. Het kan hier om allerlei soorten kunst gaan, zowel schilderkunst als sculptuur en andere soorten beeldende kunst. Dit verbetert ook de publieke kennis van kunst en brengt misschien bezoeker binnen die anders zich nooit zouden interesseren voor kunst. Hierdoor wordt de collectieve kennis van kunst en de kunsten vergroot en kunnen mensen zich beter in elkaar vinden door interesses te delen die misschien niet vanzelfsprekend leken te zijn, maar dat inmiddels wel zijn geworden.

Waarom een art gallery?

In een art gallery wordt een unieke ruimte gecreëerd: als je binnenloopt die je dat met de interne kennis dat alles wat je ziet kunst gaat zijn. Hierdoor komen mensen vaak kunststukken tegen waarvan ze onder andere omstandigheden nooit hadden gedacht dat dat kunst had kunnen zijn, bijvoorbeeld een niet opgemaakt bed of een bril, of andere alledaagse objecten die worden getransformeerd door het simpele feit dat ze uitgerekend in een galerij staan, en daarom het etiket “kunst” krijgen opgestempeld terwijl men in iedere andere situatie er gewoon straal langs zou lopen, zonder er nog een andere gedachte aan te schenken. Dit is het mooie en transformatieve aan het bestaan van galerijen waarin mensen naar hartelust kunst ten toon kunnen stellen en ook kunnen observeren.

Tentoonstellingen

In een art gallery heeft de kunstenaar de gelegenheid om zijn of haar kunst op een compleet eigen manier aan een publiek te laten zien. Zij of hij heeft in principe alles voor het zeggen, bijvoorbeeld waar precies de kunst hangt, op welke hoogte en hoe groot het weergegeven wordt. . . Banksy staat er zelfs om bekend dat hij een levende olifant in een art gallery heeft laten staan als kunststuk.