Landelijke Bedrijvengids
Image default
Eten en drinken

Hoe kies je de perfecte wijn en spijs combinatie uit?

Wijn en spijs zijn als een perfect huwelijk. Wanneer ze goed worden gecombineerd, kunnen ze elkaars smaken versterken en een onvergetelijke culinaire ervaring creëren. Het is belangrijk dat je een goede combinatie uit kiest, want een slechte combinatie kan het eten minder goed laten smaken. In deze blog nemen we je mee op een reis langs enkele van de meest smaakvolle combinaties voor wijn en spijs.

Rode wijn en vlees

Een klassieke combinatie die altijd in de smaak valt, is rode wijn met rood vlees. Denk aan een sappige biefstuk, gegrilde lamskoteletten of een stevige stoofpot, geserveerd met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot. De tannines in de wijn zijn een ideale combinatie die perfect bij het vlees passen om zo een geweldige sensatie te krijgen.

Witte wijn met vis en zeevruchten

Voor liefhebbers van vis en zeevruchten is een goed gekoelde witte wijn de perfecte metgezel. Het is ideaal om te combineren met vis vanwege de smaak waarmee het goed samen gaat. Kies bijvoorbeeld voor een frisse sauvignon Blanc, Chardonnay of een lichte Pinot Grigo om te combineren met gegrilde zalm, garnalencocktails of oesters. De levendige zuren en fruitige tonen van de witte wijn vormen een verfrissende aanvulling op de zeevruchten.

Champagne met oesters

Als je van luxe houdt of iets te vieren hebt dan zijn oesters met champagne de ideale optie. Het kan zo zijn dat je niet van oesters houdt, maar dan kan je alsnog champagne drinken. Er is altijd tijd voor een goed glas champagne. Je kan ervoor kiezen om voor de brut champagne te gaan of misschien ben je meer fan van een mousserende wijn zoals prosecco.

Rosé met salades en Aziatische gerechten

Rosé wijn is een wijn wat eigenlijk een combinatie is tussen witte en rode wijn, hierdoor komt ook de kleur uit op een lichtroze kleur. Dit is ideaal te combineren met salades in de zomer of als je bij een Aziatisch restaurant aan het eten bent. Er zijn meer dan genoeg opties om uit te kiezen en er zal ook altijd wel een wijn tussen zitten wat bij jou goed in de smaak valt.

Er zijn veel verschillende soorten opties waar je uit kan kiezen, maar het komt vaak ook op eigen smaak neer. Doordat er zoveel opties zijn is het moeilijk om altijd uit te kiezen, maar je kan altijd vragen of je ergens een glas mag proeven om er zo achter te komen of jij de wijn lekker vindt en of de wijn geen kurk bevat. Het blijft belangrijk om te experimenteren met alles in het leven en daarom ook met drank. Zo kan je starten met het experimenteren bij een drankenhandel die jou al veel kan aanraden om zo achter jouw smaak te komen.