Landelijke Bedrijvengids
Image default
Dienstverlening

De Koppeling Tussen Stress en Eten

Onderzoekt laat zien dat beperkte eters (of mensen die chronisch maar zonder succes diëten) meer eten wanneer ze onder stress staan dan wanneer ze niet onder stress staan. Er zijn verschillende theorieën over waarom met name bepaalde vrouwen bepaalde soorten eten verlangen wanneer ze gestrest zijn.

Onderzoekers zijn nog steeds aan het onderzoeken wat er achter het stress en eten fenomeen ligt. Dit is een complexe relatie die biologische en psychologische factoren samen in beschouwing moet nemen. 

Biologische verklaringen suggereren dat bepaalde hormonen (bijv. een corticotrophine-vrijlatend hormoon dat in onze hypothalamus gevonden kan worden) veranderd worden tijdens stress, wat tot veranderingen in eetgedrag kan leiden. Beperkte eters hebben ook hogere cortisol niveaus, een stress hormoon.

Vergelijkbaar zijn abnormale niveaus van de neurotransmitter serotonine, die gerelateerd is aan angst. Lage serotonine niveaus leiden tot verhoogd eetgedrag. Meer eten kan het serotonine niveau verhogen, wat uiteindelijk ook de stemming en angst verbeterd.

Psychologisch gezien, proberen beperkte eters regelmatig hun eetgedrag te controleren en proberen voedsel met een hoge vet of calorie gehalte te vermijden. Wanneer ze dan de lichamelijke en psychologische symptomen van stress ervaring, richten ze hun aandacht op de stressvolle gebeurtenis en focusseren niet meer op zichzelf en hun eetgedrag.

Beperkte eters kunnen geleerd hebben dat het eten van “verboden voedsel met veel calorieën” hun beter laat voelen tijdens tijden met stress. Eten is niet alleen een maatschappelijk geaccepteerde vorm van én troost zoeken én jezelf afleiden van de stress, maar het is ook vaak makkelijker om gestrest te voelen over dat je teveel gegeten hebt in tegenstelling tot het gestrest voelen over andere gebeurtenissen in je leven. Dit kan verklaren waarom sommige mensen troost zoeken in voedsel wanneer ze zich overweldigt voelen.

Denk je dat je een eetstoornis hebt? Neem contact met ons op voor hulp!

TIPS voor de Gestreste Eter:

* Wanneer je gestrest bent, doe dan iets wat ontspant maar ook gezond is, zoals een bad nemen, een vriend opbellen, een boek lezen, naar muziek luisteren, diep ademhalen of opgaan in een hobby.

* Denk over de oorzaak van je stress na en de negatieve dingen die je jezelf verteld. Deze negatieve zelfdialoog helpt de situatie niet. Er zijn verschillende soorten zelfhulp boeken die je kunnen helpen met het overwinnen van stress. Lees bijvoorbeeld een boek gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, zoals “Feeling Good” van David Burns.

* Maak een afspraak met een psycholoog om je te helpen met het identificeren en omgaan met de oorzaken van de stress, en ook om te leren hoe je de cyclus van stresseten kunt doorbreken.

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/rotterdam/