Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Welke afvalstromen komen het meest voor binnen het MKB?

Er komen veel afvalstromen voor binnen het MKB. Dit hangt ook af van het soort branche waarin je werkzaam bent. Het is voor de verwerking van MKB afval wel belangrijk om te weten welke stromen de grootste rol spelen. Zo kan je verantwoord inzamelen. Je leert er hier meer over.

Restafval

De grootste stroom is nog altijd restafval. Al het materiaal dat niet te recyclen is en verbrand wordt, valt hieronder. Het is eigenlijk te vergelijken met huishoudelijk afval. Het zijn alle soorten afval die niet onder de andere stromen vallen die hierna genoemd gaan worden. Dit kan je in een goedkope container op Bedrijfsafval.nl inzamelen voor de ophaaldienst.

Elektronica

Elektronisch afval is er in meerdere soorten. Dat kan om kleine apparaten zoals stofzuigers gaan. Het kan ook om grotere apparaten zoals wit- of bruingoed gaan. In het MKB tref je vooral ook veel grijsgoed. Denk aan oude computers, scanners en printers. Dit vormt tegenwoordig al snel een enorme berg aan afval.

Glas

Ook glas komt veel voor in het MKB. Vooral schoon glas van flessen en potten in allerlei kleuren en vormen komt veel voor. Dit komt doordat het als verpakkingsmateriaal voor allerlei soorten producten kan dienen. Het kan echter net zo goed om een longdrinkglas of theemok gaan die in de keuken kapot gaat. Vuurvast glas valt hier overigens dan weer niet onder.

GFT

Een bekende vorm is GFT. Die ken je ook uit het huishouden. De groenstromen in een bedrijf kunnen ook van andere bronnen komen. Dit is belangrijk om te scheiden omdat er bijvoorbeeld compost en biogas mee te maken is. Het kan bijvoorbeeld ook om bladeren gaan.

Koffiebekers

Nog zo’n grote stroom die typisch voor bedrijven is. Koffiebekers kunnen al snel een hele berg vormen. Deze is echter ook heel gemakkelijk in te krimpen door over te stappen op afwasbare bekers en de koffiebekertjes in de ban te doen.

Papier

Als je papier zegt, zeg je eigenlijk ook karton. Verpakking, maar ook schrijfmateriaal komt veel voor. Het is dan ook zo dat dit gemakkelijk te hergebruiken is. Daarom is het ook de stroom die misschien wel het langst en het best gescheiden wordt in het MKB. Let goed op enkele uitzonderingen, zoals geplastificeerd papier en vertrouwelijk papier dat anders verwerkt moet worden.

PMD

PMD ken je ook uit het huishouden. Dit gaat om plastic, metalen en drankverpakkingen. Dit moet je apart inzamelen omdat het heel gemakkelijk herbruikbaar is. Let met plastic en metalen op dat het wel hele specifieke soorten betreft.