Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wat gaat de huizenmarkt ons brengen in 2021?

In deze onzekere tijden is het goed om te weten wat u betreft de huizenmarkt kunt verwachten in 2021. Woont u in Den Haag en omgeving? Het is verstandig om een makelaar in Den Haag in te schakelen als u niet veel kennis beheerst over de huizenmarkt. 

Wat zijn de veranderingen?

Door de coronavirus was 2020 een enorm chaotisch jaar. Ook waren er natuurlijk de presidentsverkiezingen in Amerika. De huizenmarkt heeft geen negatieve ontwikkelingen gehad als gevolg van deze gebeurtenissen. Niemand weet precies wat er in 2021 gaat gebeuren, maar we kunnen er natuurlijk wel een voorspelling van maken. In deze blog gaan we alle mogelijke ontwikkelingen langs.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Er is op dit moment een een nieuwe regeling dat kopers met de leeftijd van 18 tot 35 jaar oud eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Dit is onlangs door de tweede kamer bepaald. In het beginsel betekent dit dat deze leeftijdsgroep tot 1 april geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij het kopen van hun eerste woning. Vanaf 1 april wordt de aankoopsom verlaagd naar € 400.000,-. Doorstromers kunnen ook gebruik maken van de nieuwe regeling. Ze moeten echter wel in de leeftijdscategorie vallen en ook als ze niet eerder gebruik hebben gemaakt van de regeling. De koper moet zelf in de woning gaan wonen en dient dit schriftelijk te bevestigen. 

Verandering in energielabels 

Het nieuwe energielabel bepaald op basis van de NTA 8800. Het verschil zit in hoe zuinig het kwa energie is. Het geeft een betere inzicht. Ook zal er een beter overzicht zijn over hoe u uw energiezuinigheid kan verbeteren binnen uw huis. U kunt uw lokale makelaar Den Haag inschakelen om u hierbij te helpen. 

Stijging overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting gaat een stuk omhoog, met maar liefst 8 procent. Het was voorheen 2 procent. Ook gaat de maximale hypotheek omhoog voor mensen die studieschuld hebben, maar ook voor tweeverdieners. In 2021 gaan tweeverdieners vooruit. 

De salaris van de tweede persoon mag maar 90% meegeteld worden en niet 80% procent. De huidige maximum voor de leencapaciteit gaat omhoog. De factor waar studieschuld mee wordt gerekend gaat ook omlaag. Er komen in 2021 meer mogelijkheden om een woning te kopen met een studieschuld. U kunt altijd uw makelaar in Den Haag contacteren als u vragen heeft.