Landelijke Bedrijvengids
Image default
Particuliere dienstverlening

Herstellen van een Burnout

Weer passie vinden in je leven

Open de deur en laat balans terugkomen in je leven na een burnout.

Toen Rob voor het eerst begon bij zijn werkgever, hield hij van zijn baan. Hij ging elke dag vol doelgerichtheid en passie naar zijn werk en hij was enthousiast over het verschil dat hij in zijn nieuwe rol kon maken.

Drie jaar later is het echter moeilijk om hem te herkennen. Nu gaat Rob niet graag naar zijn werk. Hij heeft het gevoel dat zijn werk zinloos is, hij is altijd gestrest en hij meldt zich vaak ziek.

Dit zijn klassieke symptomen van een burn-out. Als je dit zelf hebt meegemaakt, is het essentieel dat je weet hoe je hiervan kunt herstellen, voordat je blijvende schade oploopt aan je gevoel van welzijn en je carrière.

In dit artikel bekijken we wat burn-out is en hoe je ervan kunt herstellen.

Wat is een burnout?

Een Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in je werk, of wanneer je lange tijd in een fysiek of emotioneel uitputtende rol hebt gewerkt. Je kunt ook een burnout krijgen als je inspanningen op het werk niet de resultaten hebben opgeleverd die je ervan verwachtte, en je je daardoor diep gedesillusioneerd voelt.

Je kunt een burnout krijgen als je:

  • Het gevoel hebt dat elke dag op het werk een slechte dag is.

  • Je vaak uitgeput voelt.

  • Geen plezier of interesse in je werk hebt, of er zelfs depressief van wordt.

  • Je overweldigd voelt door je verantwoordelijkheden.

  • Je deelneemt aan escapistisch gedrag, zoals overmatig drinken.

  • Minder geduld met anderen hebben dan vroeger.

  • Je hopeloos voelen over je leven of je werk.

  • Lichamelijke symptomen ervaart, zoals pijn op de borst, kortademigheid, slapeloosheid of hartkloppingen. 

Herstellen van een Burnout

Een burnout gaat niet vanzelf over, maar wordt alleen maar erger als je de onderliggende oorzaken niet aanpakt. Als je een burnout negeert, zal het je later alleen maar meer schade berokkenen, dus is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met het herstel.

Herstellen van burnout is een langzame reis; geen snelle sprint naar een denkbeeldige finish. Je hebt tijd en ruimte nodig om te herstellen, dus haast je niet door dit proces.

De herstelstrategieën die we hieronder hebben beschreven zijn allemaal nuttig in verschillende situaties. Sommige van deze strategieën zullen voor jou werken, andere niet, dus zoek een balans tussen strategieën en best practices die voor jou goed voelt. Als je denkt dat iets niet werkt, wees dan niet bang om iets nieuws te proberen.

Denk na over het “waarom” van burnout

Je moet eerst vaststellen waarom je in een burnout bent geraakt. In sommige situaties zal dit duidelijk zijn. Andere keren zal het tijd en introspectie kosten om dit te ontdekken.

Kijk eerst eens naar de wrok die je voelt ten opzichte van je werk. Vaak wijzen gevoelens van wrok op iets belangrijks dat ontbreekt.

Hier is een goed voorbeeld: Monique leidt een internationaal team, dus haar werkdag begint vaak om 6 uur ’s morgens. Ze vindt dit niet erg omdat ze van haar team en haar baan houdt. Maar ze voelt zich verontwaardigd als haar baas vergeet dat ze zo vroeg werkt en haar herhaaldelijk vraagt om laat te blijven, waardoor ze belangrijke tijd met haar gezin mist.

In dit voorbeeld trad de burnout niet op omdat Monique een hekel had aan haar werk; in feite hield ze van wat ze deed. Ze kreeg een burnout omdat ze het haatte ’s avonds tijd met haar gezin te moeten missen.

Neem de tijd om na te denken over negatieve gevoelens die je hebt over je rol, en gebruik misschien een techniek zoals de 5 waarom’s om tot de kern van het probleem door te dringen. Als je de oorzaak van je burn-out hebt gevonden, schrijf dan ten minste één manier op waarop je die bron van stress of ongelukkigheid kunt beheersen of wegnemen.

Een andere nuttige methode om de onderliggende oorzaken van burnout te achterhalen is het bijhouden van een stressdagboek. Schrijf elke dag op wat u stress bezorgt en noteer waarom de gebeurtenis u stress bezorgde. Stress Dagboeken kunnen verhelderend zijn, zolang je ze maar een redelijke tijd bijhoudt.

Zodra u de oorzaken van uw burn-out hebt ontdekt, kunt u kijken wat u kunt doen om het probleem op te lossen. Dit kan inhouden dat u een aantal van uw verantwoordelijkheden aan anderen delegeert, meer autonomie aan uw baan geeft, een dag per week thuis werkt of zelfs van functie verandert.

Focus op de basis

Als je een burn-out hebt gehad, kan het zijn dat je lichaam aandacht nodig heeft. Daarom is het belangrijk om te denken aan de basis van een goede gezondheid en welzijn.

Begin met voldoende lichaamsbeweging. Talloze studies hebben aangetoond dat dit veel fysieke en mentale voordelen biedt; niet alleen helpt regelmatige lichaamsbeweging stress te verminderen, maar het verbetert ook je stemming, verbetert je algehele gezondheid en verbetert je kwaliteit van leven.

Zorg er verder voor dat u voldoende slaapt, goed eet en de hele dag door voldoende water drinkt. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar drukke professionals negeren vaak hun meest elementaire behoeften. In plaats daarvan zorgen ze veel meer voor anderen en hun verantwoordelijkheden dan voor zichzelf. Dit kan bijdragen aan een burn-out.

Grenzen stellen

Er is een verschil tussen echt geen keus hebben en gewoon het gevoel hebben dat je geen keus hebt. We verslaan onszelf de hele tijd.

In plaats van die leuke persoon mee uit te vragen, overtuigen we onszelf ervan dat ze ons nooit leuk zullen vinden en gaan we verder met ons leven, onbewust van hun gevoelens.

In plaats van onze baas om meer vrije tijd te vragen, gaan we er gewoon van uit dat hij ons die nooit zal geven en krijgen we een zware burn-out.

We sluiten onszelf op in cycli, gevoed door ons eigen cynisme, paranoia en angst, zonder de moeite te nemen om te controleren of dit echt de situatie is.

Je moet je grenzen niet testen door jezelf meer lasten op te leggen. In plaats daarvan moet je je speelruimte op het werk testen. Begin klein, en vraag of je een keer op tijd weg mag. Of je kunt een dag per week aanwijzen waarop je helemaal geen werk mee naar huis neemt.

Misschien kun je een kleine persoonlijke regel invoeren, waarbij je de verbinding met je technologische apparaten verbreekt nadat je het kantoor hebt verlaten.

Als je last hebt van opdringerige bazen of luie collega’s, oefen dan met “nee” zeggen. Sterke grenzen stellen is een cruciaal onderdeel van een gezond, compleet leven.

Mensen die echt van je houden en om je geven zullen geen misbruik maken van je vriendelijkheid. Je bent misschien voor de gek gehouden door te denken dat je nuttig moet zijn om mensen je aardig te laten vinden.

Maar dat is niet waar. Mensen die echt van je houden en je vriendschap verlangen, zullen je aardig vinden, zelfs als je niets te bieden hebt.

Zoek steun

Over vrienden gesproken: ik garandeer je dat de mensen om je heen (vrienden, familie, collega’s) al eerder te maken hebben gehad met gevoelens van schaamte en hopeloosheid.

Je zwak en onbekwaam voelen maakt je geen loser; het maakt je menselijk. Het kan lijken alsof je al je problemen alleen het hoofd moet bieden, maar dat is eigenlijk je negatieve zelfpraat die doorschemert.

Ergens heeft iemand die op deze planeet heeft geleefd (of het nu gisteren was of 500 jaar geleden) met dezelfde problemen geworsteld die jou nu teisteren. Dat is een van de rare, hartverwarmende dingen van het mens zijn: je bent nooit zo alleen als je denkt dat je bent.

Als je worstelt met een zware werklast, probeer dan wat van de taken te delegeren. Ze doen het misschien niet precies zoals jij, maar daar kan een unieke schoonheid in zitten.

Een team micromanagen zal je burn-out alleen maar verergeren.

De weg die je met burnout aflegt is niet per se gemakkelijk. Praat erover met je familie en je vrienden. Of ga naar een burn-out coach.

Geef toe dat er een probleem is, zodat je gewoontes kunt creëren om het aan te pakken. En neem het jezelf niet kwalijk als het probleem niet meteen weggaat.