Landelijke Bedrijvengids
Image default
Marketing

Wat is Structured Data en waarom is het belangrijk?

Als bedrijf wil je graag online vindbaar zijn voor potentiële klanten. Een manier om je website beter zichtbaar te maken in zoekmachines is door het gebruiken van Structured Data. Maar wat is Structured Data precies en hoe werkt het? In deze blogpost leggen we uit wat Structured Data is, de pijlers ervan en waarom wij vinden dat je erin zou moeten investeren.

Structured Data is een toevoeging aan HTML-code waarmee zoekmachines, zoals Google, meer informatie kunnen vinden en tonen over de informatie op een website. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van de website beter te begrijpen, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere positie in zoekresultaten. Structured Data is opgedeeld in diverse typen, zoals producten, evenementen, nieuwsartikelen, recepten en nog veel meer. Door Structured Data toe te voegen, creëer je extra informatie voor een zoekmachine, waardoor jouw website extra zichtbaarheid krijgt, zodra een zoekopdracht over bijvoorbeeld een recept is ingevoerd.

Structured Data rust op drie pijlers:

Goed gestructureerde informatie, informatie die relevant is voor zoekopdrachten en volledige informatie. Deze pijlers zorgen ervoor dat de inhoud op de website helder wordt gepresenteerd, relevante zoekopdrachten matchen en volledig wordt getoond. Met name de relevantie voor zoekopdrachten is erg belangrijk; zoekmachines zoals Google tonen resultaten die meest relevant zijn voor het zoekwoord. Als je klant bijvoorbeeld ‘beste pizza Amsterdam’ zoekt, dan is de kans groter dat jouw pizzeria hoog in zoekresultaten verschijnt, mits die informatie op een duidelijke manier op de website aanwezig is.

Investering in Structured Data kan zorgen voor extra zichtbaarheid van je website in zoekopdrachten. Uiteindelijk leidt dit tot meer traffic naar de website en potentieel meer omzet. Bovendien is Structured Data voor kleine bedrijven juist een kans om te concurreren met grote bedrijven, omdat kleine bedrijven zich gerichter en beter kunnen focussen op Structured Data-aanpassingen. Als je website goede Structured Data heeft, helpt dit bovendien ook bij het behouden van klanten op de website.

In het kort

Structured Data is HTML-code die extra informatie bevat voor zoekmachines, waardoor de inhoud van een website beter gelezen en begrepen kan worden. Dit leidt uiteindelijk tot een grotere aanwezigheid in zoekopdrachten. Structured Data bestaat uit drie pijlers – goed gestructureerd, relevant en volledig – en de investering erin kan leiden tot meer traffic naar een website en een betere klantervaring, waarmee bijgedragen wordt aan de doelstellingen van een bedrijf.

Veelgestelde vragen over Structured Data:

Binnen Structured Data is er veel om te begrijpen. Hieronder staan enkele veelgestelde vragen beantwoord.

1. Hoe lang duurt het voordat Structured Data wordt opgenomen en getoond in zoekresultaten?

Dit verschilt per website en moment. Google bepaalt zelf wanneer en hoeveel Structured Data wordt weergeven op een website. Dit kan dus enige tijd duren.

2. Welke informatie wordt precies weergeven als ik Structured Data toevoeg?

Als je bijvoorbeeld Structured Data toevoegt aan een recept, dan kan de zoekmachine die informatie direct inladen en tonen, zoals ingrediënten, bereidingstijd, etc.

3. Is Structured Data enkel belangrijk voor mijn website?

Nee, Structured Data is te vinden op diverse plekken op het internet, ook buiten jouw website. Bijvoorbeeld bij het Google My Business-profiel van je bedrijf.

Conclusie:

Structured Data is een belangrijk aspect van een website die veel bedrijven nog niet goed begrijpen. Toch kan het toevoegen van Structured Data leiden tot grotere zichtbaarheid in zoekopdrachten en uiteindelijk meer omzet. Met goede gestructureerde informatie, relevantie voor zoekopdrachten en volledigheid is Nederland op de goede weg om online succesvol te zijn.