Landelijke Bedrijvengids
Electronica en Computers

Codeer producten

Naarmate de groei van uw bedrijf toeneemt zal ook de vraag naar een goed codeersyteem toenemen. Door het gebruik van zo een dergelijk systeem is het makkelijk om uw zaken te coderen en tot op zekere hoogte te automatiseren. Waarschijnlijk de meest bekende vorm van coderen is door gebruik te maken van streepjescodes.

In 1952 is de streepjescode uitgevonden in de Verenigde Staten van Amerika. Het was de bedoeling om een goede vervanger te vinden voor de redelijk omslachtige ponskaart. Het systeem lees de ruimte tussen en/ of de streepjes er tussen en daar rolt dan een code uit. Deze code wordt omgezet in een cijferreeks die dan weer matcht met de code uit de database.

Europese Artikel Nummering (EAN) is tegenwoordig de wereldwijde standaard voor streepjescodes. Bijna alle producten in Nederland en België zijn voorzien van deze codering. De 13 cijfers lange reeks is ook populair in de rest van de wereld. Er bestaan ook andere standaarden zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse UPC, deze is de voorloper van de EAN en heeft 12 in plaats van 13 cijfers. De QR code is een vierhoekige code in plaats van de lineare streepjescode. Met een QR code is het populair om bijvoorbeeld links van website door te geven voor meer informatie.

Overal kunt u coding en marking terug vinden, niet alleen op de producten in de supermarkt, barcodes worden bijvoorbeeld ook op concertkaartjes gebruikt. In parkeergarages worden barcodes gebruikt om de inrijtijd te bepalen en aan de hand daarvan de kosten te berekenen. Op grotere vliegvelden zoals Schiphol moet veel bagage verwerkt worden, ook dit gebeurt aan de hand van streepjescodes die er voor zorgen dat de goede koffer in het juiste vliegtuig terecht komt.

De opkomst van de smartphone heeft het mogelijk gemaakt om een persoonlijke streepjescodescanner op zak te hebben. Al scant men de code van een product kan men gemakkelijk allerlei informatie op internet hierover vinden.

Voor meer info : http://www.kba-metronic.com/nl