Landelijke Bedrijvengids
Image default
Dienstverlening

Waterzuivering

Filtratie is een uitstekende methode voor waterzuivering. Als u gewend bent kraanwater te drinken, helpt het om te weten hoe uw water wordt gefilterd voordat het bij uw kraan komt. Filtratie is een van de oudste technieken en veel gemeentelijke openbare watersystemen vertrouwen er tegenwoordig op om drinkwater te zuiveren voordat het naar uw kraan komt. Dit proces van waterzuivering houdt simpelweg in dat vast afval van het water wordt gescheiden en de vloeistof door een filter wordt geleid.

 

De basisprincipes van waterzuivering

Zoals hierboven vermeld, is het concept van waterzuivering eenvoudig. U laat langzaam water door een filter stromen om vaste onzuiverheden zoals vuil, stof of ander vuil te verwijderen. Het filter bestaat meestal uit een aantal poreuze materialen zoals katoen of glaswol, stof, papier, grind of zand. De grootte van de poriën van het filter bepaalt de grootte van de deeltjes die er doorheen kunnen. Door filtratie kan het water door het filter gaan en eventuele vaste stoffen achterblijven.

Voor de beste resultaten wordt het filtratieproces meestal meerdere keren uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat het filter eventuele ongewenste deeltjes uit het water verwijdert. Als u zelf water filtert, gebruikt u meestal materialen zoals stof of papier. In het verleden vertrouwden gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties uitsluitend op filters die waren gemaakt van houtskool, grind of zand. Het proces van het filteren van water door zo’n korrelbed is wat we langzame zandfiltratie noemen.

 

Moderne waterzuivering

Moderne filtratiesystemen bij gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties bouwen voort op langzame zandfiltratie en verbeteren deze door een multimediafilter op te nemen. Dit filter is voornamelijk gemaakt van carbon, waardoor er een stevig blok ontstaat. Dit is anders dan de ongestructureerde en losse zandfilters. Naast de vaste koolstof bevatten moderne waterfilters voor waterzuivering ook andere stoffen om de toevoer schoon te maken met behulp van chemische en fysische processen. Aan de chemische kant absorbeert het multimediafilter de verontreinigingen. Door de atomaire lading van koolstof verliezen alle deeltjes in het water hun binding met water en hechten ze zich aan het filter.

Fysiek houdt het multimediafilter deeltjes in de poriën vast die groter zijn dan water. Dit fysieke proces is als langzame zandfiltratie. Meestal doorloopt het water verschillende fasen van multimediafilters om er zeker van te zijn dat het op de juiste manier is gezuiverd. Uiteindelijk komt het water uit het multimediafilter, vrij van vuil, puin en verontreinigingen in alle soorten en maten.