Landelijke Bedrijvengids
Image default
Dienstverlening

Kijk uit als je op hoogte werkt

Werken op hoogte kan zeer uitdagend zijn en vereist specifieke vaardigheden en kennis om veilig en efficiënt te worden uitgevoerd. Een cursus werken op hoogte kan hierbij helpen door medewerkers de nodige training te bieden om dit soort taken veilig en verantwoord uit te voeren.

Volg een cursus

De cursus werken op hoogte behandelt een breed scala aan onderwerpen die relevant zijn voor het werken op hoogte, zoals risicobeoordeling, veiligheidsharnassen, valbeschermingssystemen en reddingsprocedures. Het is een uitgebreide training die deelnemers leert hoe ze op hoogte kunnen werken zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen.

Een van de belangrijkste onderwerpen die in de cursus werken op hoogte aan bod komt, is risicobeoordeling. Dit omvat het identificeren van potentiële gevaren en het bepalen van de beste manier om deze risico’s te minimaliseren. Door middel van praktijkvoorbeelden en simulaties leren deelnemers hoe ze deze beoordeling kunnen uitvoeren en welke stappen ze moeten nemen om veiligheidsrisico’s te verminderen.

Maak gebruik van de juiste beschermingen

Een ander belangrijk onderwerp in de cursus werken op hoogte is het gebruik van veiligheidsharnassen en valbeschermingssystemen. Deelnemers leren hoe ze deze apparatuur correct moeten dragen, installeren en onderhouden om een optimale bescherming te bieden. Er wordt ook uitgelegd hoe deelnemers deze apparatuur moeten gebruiken in verschillende situaties, zoals bij het werken op steigers, ladders of daken.

Naast de basisprincipes van veiligheidsuitrusting en risicobeoordeling leert de cursus werken op hoogte ook reddingsprocedures. Dit omvat het ontwikkelen van noodplannen en het leren van technieken om snel en efficiënt te handelen in geval van een noodsituatie. Deelnemers leren hoe ze een slachtoffer moeten helpen en evacueren uit een hoogte, en hoe ze eerste hulp moeten verlenen in geval van nood.

Waar koop ik beschermingsuitrusting? 

Je kunt veiligheidsharnassen en valbeschermingssystemen kopen bij speciaalzaken voor werkkleding en veiligheidsuitrusting, bouwmarkten en online winkels. Hier zijn enkele voorbeelden van winkels waar je terecht kunt:

  • Bouwmarkten zoals Gamma, Praxis en Karwei verkopen vaak veiligheidsuitrusting, waaronder harnassen en valbeschermingssystemen.

  • Speciaalzaken voor werkkleding en veiligheidsuitrusting, zoals Safety Shop en Proforto, hebben een ruim assortiment aan veiligheidsartikelen en kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste uitrusting.

  • Online winkels zoals Bol.com, Amazon en Coolblue hebben een breed scala aan veiligheidsuitrusting, waaronder harnassen en valbeschermingssystemen.

Zorg er bij het kopen van veiligheidsuitrusting altijd voor dat je de juiste maat kiest en controleer of het voldoet aan de relevante veiligheidsnormen en certificeringen.

 

https://www.bouwradius.nl/training/veilig-werken-op-hoogte/