Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wanneer ben je een erkende elektricien?

Om te beginnen moet je de opleiding tot elektricien voltooien, dit is de MBO opleiding Elektrotechniek (2 jaar) of de HBO opleiding Elektrotechniek (4 jaar). Het is niet zo dat je je jezelf nu een erkende elektricien mag noemen, hiervoor moet je namelijk doorleren om up to date te blijven. Ook moet je over de juiste gereedschappen en materialen beschikken, werken volgens de juiste normen en waarden en goed werk leveren.

Welke werkzaamheden mag een erkend elektricien uitvoeren

Werken aan een groepenkast mag uitsluitend alleen gedaan worden door een erkend elektricien. Dit omdat het werken aan een groepenkast veel risico’s met zich meebrengt, fouten kunnen namelijk grote gevolgen hebben. Niet zo zeer alleen voor het huis waar de werkzaamheden worden verricht maar voor de hele buurt. In het huis waar de werkzaamheden worden verricht kan kortsluiting ontstaan, de uitkomst hiervan kan ook brand zijn. Voor de buurt kan alle stroom wegvallen en is er nog een reële kans op kortsluiting. Uiteindelijk kan hierdoor ook brand ontstaan.

Meer vertrouwen in een erkend elektricien

Mensen hebben vaak meer vertrouwen in een erkend elektricien en gaan hier dan ook sneller naar op zoek, als erkend elektricien heb je dus een grote kans op meer werk dan een normale elektricien. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat een erkend elektricien werkzaamheden van een hogere kwaliteit levert. 

Hoe wordt je erkend elektricien

Om erkend elektricien heb je het vakdiploma voor elektricien nodig, ook moet je kunnen laten zien dat je over alle kennis beschikt die nodig is. Het is belangrijk dat je werkt volgens de normen en waarden die bij het werk horen. Om erkend elektricien te worden moet je werken en beschikken over de juiste materialen en gereedschap. Uiteindelijk wordt je ook nog beoordeeld op het werk dat je hebt geleverd.