Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Het gebruik van een balenpers

 

Een balenpers is niet voor iedereen een bekend, het is een machine die veel wordt gebruikt in de landbouw. Maar ook op andere terreinen wordt een balenpers gebruikt. Maar wat is een balenpers nu eigenlijk? Een balenpers is een machine die dingen samenperst tot balen. Bekende vorm is het persen van hooi en stro tot balen in de landbouw, maar ook bij de afvalreiniging is een balenpers bekend. Denk maar voor het samenpersen van papier, karton, blik, plastic, en algemeen afval om het tot balen te verwerken.

Waarom wordt een balenpers gebruik?

Een balenpers wordt gebruikt om hooi of stro of afval in een kleiner volume te persen. Het is ook een methode die gebruikt wordt recyclebare materialen te scheiden van de rest van het afval.  Er bestaan dan ook verschillende soorten balenpersen. Je kunt het wel voorstellen dat voor elk doel een andere balenpers nodig is. Zo zijn er grote en kleine balenpersen, afvalpersen, brikettenpersen en containerpersen tot zakkenpersen. Ze werken vaak met een hydraulisch, elektro-mechanisch of pneumatisch aandrijving.

De balenpers op het land

Een balenpers op het land is een balenpers die je het vaak ziet. Zeker in de zomer zie je op het land allemaal balen stro of hooi liggen. Dat wordt met een balenpers gemaakt. Hoe werkt dat dan? Allereerst ruimt de boer met de balenpers het hooi of stro op met de pick-up. Vervolgens komt het in de perskamer van de balenpers, hier wordt onder  hoge druk het hooi of stro een grote baal wordt geperst. Ten slotte worden er stevige koorden of een net om deze baal gewikkeld. Anders zou de baal hooi of stro weer uit elkaar vallen. Is dat afgerond en is de baal tot de juiste geperst? Dan wordt hij uit de machine gegooi terug het land op. Soms wordt de baal hooi of stro ook nog weleens met plasticfolie ontwikkelt, dan blijft het langer bewaard. De balenpers is dus een erg handige machine in de landbouw.