Landelijke Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Etiquette voor bij het eten

Ga je uit eten in een sjiek restaurant, maar weet je eigenlijk niet wat de etiquette nu precies is? Dan kan het zijn dat je bang bent voor een stuntelige indruk. Wil jij weten hoe het nu eigenlijk hoort? Dan lees je hier over de basiszaken voor het netjes eten in een sjiek restaurant.

Kleding

Het is gebruikelijk dat mannen een broek aanhebben met een jasje en een overhemd. Dit is voor een casual diner in een sjiek restaurant goed genoeg. Ga je echter met klanten op pad? Dan is het verstandig om ook een stropdas om te doen en de broek te vervangen voor een heuse pantalon. Uiteraard moet alles ook nog voldoende met elkaar matchen.

Voor dames geldt dat een blouse, een shirtje met blazer of een jurkje prima zijn. Bij de blouse en het shirtje met blazer mag je dit combineren met een rok of een broek. Beide is prima. Nette schoenen met een leuk hakje, overdrijf het niet, passen er ook goed bij. Voor zowel heren als dames geldt dat het van belang is om er verzorgt uit te zien. Afgetrapte schoenen horen daar dus niet bij.

Bestek

Zeker als er veel gangen zijn, kan de hoeveelheid bestek je overdonderen. De basisregel is dat je van buiten naar binnen werkt. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een mes nodig hebt dat je het mes pakt dat het verst van jouw bord verwijderd is. Tip voor de lolbroeken onder ons: daarmee bedoelen we natuurlijk niet het mes van een andere gast aan tafel.

Leg niks op tafel

Mobieltjes, een handtas of wat dan ook. Niets van dit alles mag op de tafel staan. Sterker nog, als je aan tafel zit is het niet gebruikelijk om tijdens het eten jouw ellenbogen op de tafel te laten rusten. Dat mag alleen tussen de gangen door, als de borden opgehaald zijn. Als je niet eet, houd dan je polsen op de rand van de tafel of leg je handen op je schoot.

Normaal nadenken

Voor het grootste deel is het gewoon normaal nadenken. Een dikke boer laten, met volle mond praten, te luidruchtig praten en dat soort dingen kunnen eigenlijk nergens. Dus ook niet in een sjiek restaurant. Wil je iets van tafel pakken waar je niet goed bij kunt? Vraag er dan om.

Hoeveel fooi geven

Over het algemeen is er in Nederland een soort 5 tot 10% van de rekening regel, als het gaat over fooi. Dus als de rekening 40 euro bedraagt, betaal je 2 tot 4 euro fooi. Verplicht is het echter niet. Wil je weten hoeveel fooi er nu in het buitenland wordt gegeven? Lees dan het artikel over hoeveel fooi geven normaal is. Daar vind je uitgebreide toelichting over hoeveel fooi geven gebruikelijk is.

https://restoranto.com/nl/hoeveel-fooi-is-normaal/